Döntött a bíróság, Donald Trump nem úszhatja meg a felelősségre vonást

2024.09.04. 08:57 Módosítva: 2024.09.04. 08:57
A bíróság elutasította Donald Trump volt amerikai elnök kérését, hogy a választások után döntsenek a 2016-os kenőpénz ügyében. Ügyvédjei szerint azonban ez befolyásolhatja a novemberi voksolást, így továbbra sem biztos, hogy végleges döntés születik a volt elnök büntetőperében.

A szövetségi bíróság elutasította Donald Trump büntetőügyével kapcsolatos kérését, melyről két hét múlva lesz ítélet. Alvin Hellerstein kerületi bíró döntése szerint nem kerülhet a volt amerikai elnök ítélete hatályon kívül helyezésre, hiába akart élni elnöki mentelmi jogával – írja az AP News.

Az indoklás alapján a bíró nem látja bizonyítottnak, hogy a vesztegetési ügy nem hivatali idejéhez kötődik, emiatt nem mentesülhet a büntetőeljárás alól. Kedden a kerületi ügyészség levelet küldött Juan M. Merchannak, akinek döntenie kell az ítélethirdetés halasztási kérelméről. Donald Trump ugyanis a szeptember 18-ai dátumról a novemberi választások utánra kérte a bírósági döntés halasztását, illetve a Legfelsőbb Bíróságtól a hatályon kívül helyezését.

Merchan közölte, hogy szeptember 16-án dönt Trumpnak az ítélet hatályon kívül helyezésére irányuló kérelméről. Az ítélethirdetés elhalasztásáról szóló döntése a következő napokban várható.

Donald Trumpot májusban ítélték el 34 rendbeli bűncselekmény miatt, amiért üzleti feljegyzéseket hamisított, hogy eltussolja a 2016-ban, Stormy Daniels felnőttfilmesnek fizetett 130 ezer dolláros kenőpénzt. A volt elnök tagadta a nő állítását, és azt mondta, hogy nem tett semmi rosszat. Azonban az üzleti feljegyzések meghamisítása akár négy év börtönnel is büntethető. 

Donald Trump ügyvédjei szerint az ítélet befolyásolhatja a választásokat, valamint kevés idejük lehet fellebbezés benyújtására. Azonban a bíróság elutasította kérvényüket, arra is hivatkozva, hogy a volt elnök sértegette Juan Merchant, azzal vádolva, hogy demokrata politikai tanácsadó. Korábban megpróbálta a bírót leváltatni, azonban kérésének nem adtak helyet.

Emellett hivatkozott arra, hogy mivel az eset a hivatali idejében történt, ezért jár neki az elnöki mentelmi jog, melyről a Legfelsőbb Bíróság azt mondta ki, hogy részleges mentesség ugyan valóban megilleti, de más cselekedeteiért viszont nem.