16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Al Gore megnevezte alelnökjelöltjét

2000.08.07. 15:38
Joseph Liebermant választotta alelnökjelöltül Al Gore, a demokraták zászlóvívője a novemberi amerikai elnökválasztásokon. A zsidó származású Liebermant centrista politikusként tartják számon, aki szavazatokat gyűjthet be független, illetve republikánus szavazóktól is.
Lieberman elfogadta a felkérést
Öt másik jelölt közül esett Gore választása a connecticuti szenátorra, aki az Egyesült Államok történetének első ortodox zsidó alelnökjelöltje. Bár hivatalos források még nem erősítették meg, demokrata források szerint Lieberman elfogadta a felkérést. Gore és Lieberman várhatóan egy keddi kampánygyűlésen már együtt szerepelnek majd.

Az ötvennyolc éves politikus, akit a Demokrata Párton belül centristaként tartanak számon, a Gore-kampány stratégái szerint vonzóbbá tenné a demokraták jelöltjét a fehér, középosztálybeli szavazók körében. Liebermant független, mérsékelten liberális politikusként tartják számon, aki az elsők között kritizálta Bill Clintont a Lewinsky-ügy alatt tanúsított magatartása miatt. Demokrata kampánytervezők szerint ez imponálhat azoknak a független és republikánus szavazóknak, akik, bár elégedettek a Clinton-Gore-adminisztráció munkájával, csalódtak a demokrata vezető viselkedése miatt. Liebermanról köztudott, hogy józan politikus, aki jól együtt tud működni a republikánus tábor képiselőivel is.

Szombatonként kampánycsend
Lieberman ortodox zsidó, aki szigorúan betartja a vallás útmutatásait. Egyes aggodalmas kérdésekre, hogy vajon lesz-e hajlandó szombatonként dolgozni, a szenátor azt a választ adta, hogy igen, bár kizárólag ,,az emberi élet védelmében és az emberi jólét előremozdítása érdekében". Lieberman kizárta, hogy hajlandó lenne szombatonkénti kampányolásra.
Szintén a politikai közép és az ellentábor meggyőzését szolgálja, hogy bár Lieberman elkötelezett baloldalinak számít olyan kérdésekben, mint a szabad abortusz vagy a fegyverkontroll támogatása, szociális és védelmi ügyekben inkább konzervatív. Többek közt Lieberman nevéhez is fűződik az ,,Ezüst Szennyvízcsatorna Díj" rendszeres kiosztása is, amelyet olyan cégeknek ítélnek oda, amelyek erőszakos, vagy szexuálisan kihívó filmeket, számítógépes játékokat, lemezeket forgalmaznak.

A hivatalos bejelentés keddre várható, ezt követően Gore egyhetes kampánykörútra indul, aminek végső állomása Los Angeles lesz. Itt tartják a demokraták elnökjelölő gyűlésüket augusztus 14-e és 17-e között. A közvélemény-kutatások szerint Gore jelenleg 14-17 pont hátrányban van a republikánusok jelöltjével, a texasi kormányzó, George W. Bush-sal szemben.  • Tippek
  • Bankszámla