16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Megkezdődött a demokraták pártgyűlése

2000.08.14. 22:39
Hétfőn megkezdődött Los Angelesben a demokraták négynapos elnökjelölő gyűlése. A sikeresnek minősített és látványos republikánus konvenció után Bill Clinton és Al Gore pártja is pörgős show-val igyekszik meglódítani a jelenlegi alelnök sokak szerint élettelen kampányát.

Al Gore kampánybeszédet mond
El kell adnia magát
Ha a republikánus elnökjelölő gyűlésen azon volt a hangsúly, hogy bemutassa és megerősítse pozíciójában George Bush-t, nem lesz máshogy a demokrata konvención sem. A szürke, fantáziátlan, sztárkvalitásokkal nem rendelkező Al Gore helyett, ahogy sokakban él, igazi államférfijelöltet kellene bemutatniuk Los Angelesben a demokrata stratégáknak.

A demokraták abban reménykednek, hogy a "sztárkvalitások" tekintetében Bush mögött lemaradozó Gore megelőzi ellenfelét, ha konkrét kérdésekről, programokról esik szó. Az alelnök, aki 10-16 ponttal van lemaradva Bush mögött, ugyanis fel tudja mutatni hosszú politikai pályafutását, a törvényhozásban és a Fehér Házban eltöltött éveit, hivatkozhat nagyobb tapasztalatára és a washingtoni viszonyok pontos ismeretére. Erre építenek majd elsősorban a demokraták, valamint arra, hogy Bush programja még a republikánus konvenció után is sok tekintetben homályos, sőt ellentmondásos.

Gore más, mint Clinton, de azért nem túlságosan

Ha a republikánus elnökjelölő gyűlésnek az volt a jelszava, hogy középre tarts, az pont megfelelne a demokratáknak is. Az Al Gore nevével fémjelzett pártprogram egyértelműen a centrum szavazótáborának és a függetleneknek szól. A középosztálynak kedvező, mérsékelt adócsökkentés, korlátozott rakétavédelem, de erősebb hadsereg, a globális kereskedelem növelése: ennyiben jól illeszkedik a clintoni vonalba, annak egyenes folytatásának is tekinthető. Gore lényegében folytatást igér, egy fontos különbséggel: ő lenne az elnök, nem Clinton.

Gore-nak szabadulnia kell Clinton árnyékától
Gore-nak egyértelműen szüksége van rá, hogy eltávolítsa magát az amerikai közvélemény által megbízhatatlannak, az elnöki méltóságra méltatlannak tartott Bill Clintontól. Ez nem lesz könnyű, hiszen nyolc évig dolgoztak együtt, és Gore nem kíván lemondani az elismerésről, a sikeresnek tekintett adminisztráció eredményeiről.

Elemzők szerint ügyes választás volt alelnökjelöltnek az ortodox zsidó Lieberman, aki a demokrata párton belül egyértelműen a konzervatív vonalat képviseli, és aki elsőként kritizálta Clintont a Lewinsky-ügyben tanúsított magatartásáért. Lieberman a morális tartást képviseli Gore kampányában. Érezteti, hogy ő más. De a programmal hozzáteszi: azért nem annyira más.

Nehéz lesz Gore-nak Clinton árnyékából kibújni

A rendezvényen Clinton is felszólal, utolsó nagy szereplése ez pártgyűlésen vélhetőleg. Ajánlása segíthet is, meg nem is Gore-nak. Gore szokatlanul aktív alelnök volt, egy olyan poszton, ami az amerikai alkotmány szerint legnagyobbrészt semmittevésre korlátozódik, nagyon is tevékenyen vett részt a kormányzati munkában. Ezt kihangsúlyozza majd Clinton, kiemelve alelnöke tapasztalatát, hozzáértését, ellentétbe állítva Bush viszonylagos "zöldfülűségével".

De nem elképzelhetlen az sem, hogy a Clinton házaspár szerepléssorozata - egy hollywoodi kampánypénzgyűjtő rendezvényen is részt vesznek - Liebermannal együtt háttérbe szorítja Gore-t. Clinton leköszönése sokak számára jóval nagyobb esemény, mint alelnöke abbéli erőlködése, hogy hatást gyakoroljon a közvéleményre. Négy nap múlva, amikor Gore áll a mikrofon mögé, mindez jórészt eldől.  • Tippek
  • Bankszámla