Frigyes
17 °C
25 °C

Betiltották a szavazatlicitet az eBay-en

2000.08.25. 15:31
Az amerikai elnökválasztás drága egy üzlet, és nem véletlen, hogy néha különleges üzleti tervek ihletője lehet. A hatóságok néhány napig vártak az internetes szavazat-aukció betiltásával.
Az eBay árverező portál egyik ügyfele augusztus 16-án egy különleges ajánlatra figyelt fel: eladó ,,egy amerikai polgár szavazata". 20 ajánlat már érkezett a tételre, és az eBay adatai szerint a legmagasabb kínált összeg 10 ezer dollár volt. Más reménybeli vásárlók csak 1 dollárt, illetve 99 centet szántak az áruba bocsátott szavazatért. Ezeket az árakat Bush és Gore akár ki is fizethetné, lehet, hogy olcsóbban jönnének ki, mint a konfettit szóró kampánnyal.

Kérdéses a konfettis kampány hatékonysága
De ilyen üzletet a korlátlan lehetőségek hazájában sem engedélyeznek. A szavazat értékesítését nem csak a szövetségi törvények, de az egyes államok jogszabályai is tiltják. Ezért az eBay az igazságügyi minisztérium közbelépése után augusztus 18-án leállította a licitet. Hasonló lépést tett a Yahoo! is, amelynek oldalain szintén szavazatok értékesítése folyt. A hatóságok nem bízták az ügyet a szolgáltatók belátására, azonnali jogi lépésekkel fenyegettek. Amennyire vissza lehet követni, augusztus elején egy New York-i egyetemista, bizonyos James Baumgarten hozta először nyilvánosságra üzleti ötletét saját weboldalán. A tervei szerint az ingadozó választóknak a szövetségi államok szintjén szervezkedniük kellene, és a szavazataikat egy tömbben elárverezhetnék. Most a hét elején azonban a voteauction.com is kénytelen volt törölni a hasonló különleges ajánlatokat.

Mielőtt Baumgarten oldalát bezárták volna, New York és Kalifornia államban az ajánlatok már elérték a 100 dollárt. E-mail útján 200 választó ajánlotta fel a szavazatát. A terv szerint a bevételt a résztvevők között felosztották volna. ,,Súlyos következményekkel járhat mindez" - jelentette ki Doug Kellner az illetékes New York-i választási bizottság részéről. ,,Tudatosulnia kell annak, hogy komoly ügy lehet a szavazat nyilvános felkínálásából, még akkor is, ha viccből történik."

Baumgarten ezzel szemben úgy véli, az ellene fellépők álságos tabukat védelmeznek. ,,A választási nagyipar százmilliókat fecsérel arra, hogy megpróbálja befolyásolni a választásokat. Ez nem hatékony, sőt kész pénzpocséklás. Mi javítunk a rendszeren, nálunk a pénz közvetlenül a választókhoz kerül."

Egy polgárjogi kezdeményezés, a Center for Responsive Politics részéről Sheila Krumholz úgy látja: az akció mögött a választók frusztrációja áll. ,,A tárgyi döntéseket és a választásokat a pénz határozza meg, vagy legalábbis befolyással bír az eredményre. Mindenki tudja, hogy a pénznek tagadhatatlan szerepe van a mai rendszerben." Viszont ennek nem szabad túl nyilvánvalónak lennie.

George W. Bush és Al Gore 146 millió dollárt költenek el az elnökválasztási kampány során, becsli a Washington Post, vagyis körülbelül fél dollár jut az ország minden polgárára. Vagy másfél dollár fejenként a becslések szerint a százmillió notorikus nemszavazóra.

George Washington egészen pragmatikusan tekintett az 1757-es virginiai képviselőségért folytatott választási kampánya során a szavazatok megvásárlására. A kerületében 391 választó volt. A későbbi elnök a legenda szerint mindegyiküknek mintegy másfél liter rumot, bor, sört és pálinkát fizetett.