Romney mellett a boszorkánysággal kacérkodó aktivista

2011.12.15. 14:24

Nem várt oldalról kapott támogatást szerdán a republikánus elnökjelölti versenyben második helyre szorult Mitt Romney, aki mögött felsorakozott Christine O'Donnell, a legszélsőségesebben konzervatív bázist megszólító Tea Party mozgalom egyik prominense. „Remélem, hogy a támogatásom után mások is adnak Mitt Romneynak egy második esélyt" – állt közleményében.

O'Donnell a republikánus verseny éllovasával, Newt Gingrich-csel ellentétben megbízhatónak tartja Romneyt, és rögtön méltatta a volt massachusetts-i kormányzó üzleti életben szerzett tapasztalatait. A volt házelnökre utalva azt mondta, hogy nem olyan elnökre van szükség, aki egész karrierjét Washingtonban töltötte.

000 121359105
Fotó: Win Mcnamee

Christine O'Donnell támogatásának jelentősége ugyanakkor erősen kérdéses, ugyanis ismert, de nem tartozik a Tea Party mozgalom kongresszusi pozíciót szerzett képviselői közé. Habár sokan az új Sarah Palint látták benne a tavalyi félidős kongresszusi választások előtt, de végül ugyanolyan könnyedén vérzett el a demokrata jelölt ellen a delaware-i szenátorválasztáson, mint ahogyan besöpörte a jelöltséget a republikánus előválasztásokon.

Leginkább arról ismert, hogy külön kampányvideóban kellett tagadnia, hogy boszorkány lenne. Előkerült ugyanis egy felvétel, amelyen arról beszélt, hogy még tizenévesen belekóstolt a boszorkányságba. Emellett azt állította a tizenöt évvel korábban készült videón, hogy kapcsolatban áll aktív boszorkányokkal.

Ennek ellenére Romneynak minden segítség jól jön a Tea Partyhoz közel álló politikusoktól, hiszen az előválasztási időszakot nyitó Iowában és a szintén januárban szavazó Dél-Karolinában is meghatározó lesz a konzervatív – még ha nem is feltétlenül Tea Party-támogató– bázis álláspontja. Romneyt sokan túl mérsékeltnek, és az alulról építkező Tea Partyval szemben a pártvezetés kiválasztottjának tartják. Már Romney felesége, Ann is utalt rá, hogy felkészültek egy esetlegesen elhúzódó előválasztási küzdelemre. Ebben segíthet, hogy a volt massachusetts-i kormányzó pénzgyűjtésben magasan vezet ellenfelei előtt.

000 135487506
Fotó: Kevork Djansezian

Romney szerdán New Yorkba érkezett kalapozni, több rendezvényen is találkozott pénzügyi támogatóival. Ezt a látogatást sem úszta azonban meg a szombati tévévitában elejtett fogadását kihasználó újabb pofon nélkül. Az egészségügyi reformját bíráló Rick Perry texasi kormányzónak tízezer dolláros (kb. 2,5 millió forintos) fogadást ajánlott, amire rögtön lecsaptak az ellenfelek.  A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) repülőt bérelt, amely több órán át körözött a Hudson folyó felett, maga után húzva egy messziről is jól olvasható feliratot: „Fogadjunk 10 ezerbe, hogy Romneynak fogalma sincs (az emberek problémáiról)”.

Emellett reklámozták kicsit a mitts10Kbet.com honlapot, amelyen Romney vagyonos hátterére hívják fel a figyelmet. A volt massachusetts-i kormányzó politikai pályafutása előtt sikeres üzletember volt, vagyonát 200 millió dollárra becsülik.