Romney önti a pénzt a szuperkeddbe

2012.03.02. 13:21

A küzdelem dinamikáján sokat nem változtat, de újabb államban, Wyomingban tudott nyerni Mitt Romney, akinek a keddi arizonai és michigani győzelmei után tovább nőtt az előnye az országos felmérésekben legnagyobb riválisával, Rick Santorummal szemben.

Wyomingban február 11-29. között tartottak kaukuszt, a szavazáson Romney 39 százalékot, Santorum 32 százalékot, Ron Paul pedig 21 százalékot kapott, Newt Gingrich 8 százalékra volt jó. A delegáltakat majd csak egy hosszabb folyamat végén osztják ki áprilisban.

Romney pártolói körében
Romney pártolói körében
Fotó: Rebecca Cook

Michiganben a kongresszusi körzetek eredményeinek összesítése után egyenlő arányban kapott Romney és Santorum delegáltakat, de az összesen a legtöbb szavazatot szerző jelöltnek járó két delegáltat a volt massachusettsi kormányzó szerezte meg, így 16-14 arányban oszlik meg az állam 30 küldöttje. A RealClearPolitics összesítése szerint Romney emellett országosan már 35,3 százalékkal vezet a 29,3 százalékra mért Santorum előtt.

Míg Romney megerősödve került ki az elmúlt pár napból, Santorum alól kicsit kicsúszott a talaj, a három hete elért hármas siker, Colorado, Minnesota és Missouri államok megnyerése után pedig februárban még kilencmillió dollárt sikerült begyűjtenie.

A pénznek lesz helye, szombaton a jelöltek még letudják a Washington államban rendezett kaukuszt, de a valódi küzdelem a szuperkedd államaiban várható. Romney-ék már az arizonai és a michigani előválasztások másnapján a legnagyobb falatnak ígérkező Ohióban kampányoltak. Ohio azért is számít sokat, mert a november 6-i elnökválasztáson is fontos állam lehet.

Rick Santorum
Rick Santorum
Fotó: Tami Chappell

A CNN azt is megírta, hogy Mitt Romney és az őt támogató Super PAC költötte el eddig a szuperkedd államaiban felhasznált kampánypénzek négyötödét, elsősorban Georgiában, Idahóban, Massachusettsben, Ohióban, Oklahomában és Tennessee-ben csaknem ötmillió dollárt költöttek. A másik három jelölt egyike sem fordított azonban egymillió dollárt sem a március 6-án szavazó államokra.

A felmérések szerint továbbra is úgy tűnik, hogy megoszlanak majd a szuperkedd államai a jelöltek között, ezzel pedig tovább húzódhat a küzdelem a republikánus jelöltségért. Erről erősen megoszlanak a vélemények, de Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke kifejezetten hasznosnak nevezte a versengés folytatódását.