Visszavonná Obama reformját Romney

2012.06.28. 19:21 Módosítva: 2012.06.28. 19:21

Így zajlik az előválasztás

Mitt Romney ígérete szerint megválasztása esetén azonnal visszavonja a csütörtökön alkotmányosnak talált egészségügyi reformot. Az amerikaiak nagy része jelenleg ellenzi a reformokat. Obama beszédében rámutatott: 2006-ban még maga Romney is kiállt a reformok mellett.

„Elnökségem első napján vissza fogom vonni az egészségügyi reformot” – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mitt Romney, a Republikánus Párt hivatalos elnökjelölti posztjának várományosa "Amit a legfelsőbb bíróság nem tett meg ülésének utolsó napján, azt majd megteszem én az elnökségem első napján" – hangoztatta televíziós beszédében Romney.

Romney mindezt nem sokkal azután mondta el, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság nem találta alkotmányellenesnek a Barack Obama elnök legfontosabb belpolitikai eredményének tartott egészségügyi reformot. A legfelsőbb bíróság némileg váratlanul, a konzervatív Roberts főbíró döntő szavazatával mondta ki alkotmányosnak a változásokat.

A volt massachusettsi kormányzó szerint a legfelsőbb bíróság csak arról ítélkezett, hogy alkotmányellenes-e a törvénycsomag, de arról nem, hogy jó politika-e az abban foglaltak végrehajtása, amely szerinte több ezer milliárd dollárral növelné meg az államadósságot.

„Eljött az ideje, hogy az amerikaiak válasszanak. Ahhoz, hogy megszabaduljunk az Obamacare-től (az egészségügyi törvénycsomag republikánus gúnyneve), le kell váltanunk Barack Obamát. Az én küldetésem annak biztosítása, hogy pontosan így tegyünk” – tette hozzá Romney. John Behner, a képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott: „A mai ítélet rámutat arra, hogy milyen sürgős lenne ezt az ártalmas törvényt teljes egészében visszavonni". Jelenleg az amerikaiak 49,4 százaléka ellenzi, míg 38,6 százaléka támogatja a reformot, így a kérdés valószínűleg újra a kampány középponti témájává fog válni. Megfigyelők szerint valószínű, hogy a republikánus többségű képviselőház hamarosan megszavazza az egészségügyi törvény visszavonását. A kezdeményezés azonban várhatóan elbukik majd a demokrata többségű szenátusban.

Romney nem volt mindig ellene

Barack Obama ezzel szemben kijelentette, a legfelsőbb bíróság döntése, amellyel egészségügyi reformja mögé állt, győzelem minden amerikai számára, életük biztonságosabbá fog válni. Az elnök csütörtöki televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy nem akarja újraharcolni a két éve, a törvény elfogadásakor megvívott politikai csatákat, sem pedig visszatérni a kiindulóponthoz.

Obama beszédében azt is kiemelte, hogy az egészségügyi reform valamikor kétpárti támogatásra támaszkodhatott, mások mellett republikánus kihívójáéra, Mitt Romney-éra is. Ezt bizonyítja egy 2006-os felvétel is, amin Romney pozitívan nyilatkozik az egészségügyi reform biztosítási rendszerre vonatkozó részéről.