Trump kamerák előtt bizonygatta, nagy farka van

2016.03.04. 11:37
15 hozzászólás
Igen, a republikánusok tévévitájának középpontjában szó szerint a faszméregetés volt, ez a színvonal és Donald Trump stílusa pedig egyre jobban kiakasztja a pártelitet, ami nem véletlenül zúdít rá össztüzet a szuperkedd óta. Ám egyelőre minden hiába, Trump állja az ütéseket, és előnyt kovácsol belőle, hogy még folyamatosan minden róla szól. Riválisai közben egyre kétségbeesettebb forgatókönyveken gondolkoznak.

A szuperkedd utáni első tévévitán egy megfogyatkozott és elkeseredett republikánus mezőny állt a kamerák elé. A nemrég még Donald Trump kihívójának tekintett Marco Rubiót sokan már temetik, miután csak Minnesotában tudott nyerni március 2-án, Ben Carson két napja visszalépett, a republikánus pártelit pedig tegnap úgy indított egy utolsó nagy rohamot Trump ellen, hogy egyik versenyben maradt jelölt esélyeiben sem bíznak már igazán.

Mitt Romney, a 2012-es republikánus elnökjelölt tegnap úgy szállt bele Trumpba a milliárdost "kamunak" és "csalónak" nevezve, hogy már arra készül, a jelöltállító gyűlésen, közös erővel lehet csak Trumpot megállítani. „Ha a többi jelölt megtalálja a közös nevezőt, akkor egy olyan embert jelölhetünk az elnökválasztásra, aki győzni tud, és a konzervatív értékeket képviseli" – mondta Romney. Egyes pletykák szerint Romney azért ajánlotta egyértelműen Rubiót, mert ő maga akar majd a közös nevező lenni, míg más hírek arról szólnak, hogy egy új super PAC Paul Ryant, Romney egykori alelnökjelöltjét és a képviselőház vezetőjét repítené a Fehér Házba. Ehhez azonban előbb meg kellene akadályozni, hogy Trump besöpörje a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat.

A Fox News műsorvezetői által moderált vitán Marco Rubio és Ted Cruz meg is próbálkozott mindennel: elővették Trump gyanús üzleti ügyeit, az átverésgyanús Trump Universityt, hogy a milliárdos korábban a demokratákat támogatta, és persze azt is, hogy a New York Times újságírója megszellőztette: Trump valójában nem is olyan keményen bevándorlóellenes, mint mutatja magát, csupán jobb tárgyalási pozíciót harcolna ki egy-egy nagy odamondással, és nekik ezt be is vallotta.

Könnyen lehet, minden hiába, és a vitából - Trump sokszor bizonyított zseniális médiaérzékenységének köszönhetően - csak annyi fog eljutni, hogy a milliárdosnak nincs problémája a farokméretével. Komolyan.

Trump: Biztosíthatom, nincs vele probléma!

Marco Rubio még a szuperkedd előtt rájött arra, úgy tud magának nagyobb médiafigyelmet szerezni, ha lemásolja Trumpot és saját fegyverét fordítja ellene, azaz elkezd durva sértéseket a fejéhez vágni. Vasárnap például arról beszélt, nem érti, hogy lehetnek olyan kicsi kezei Trumpnak, és "tudjuk, mit mondanak arról, akinek kicsi a keze... nem lehet bennük bízni!" - mondta Rubio, miközben valójában arra célzott, Trumpnak kicsi a farka.

Amit a milliárdos most a tenyerei felmutatásával és hosszas bizonygatással megpróbált helyretenni. A videó utáni grafikon pedig a Twitter-keresőkifejezéseket mutatja: rögtön mindenki Trump farkával volt elfoglalva - a gyanús ügyei, támadható húzásai helyett.

Vagyis szokás szerint megint Trump volt a vita és a támadások középpontjában, melyek duplán őt erősítik. Egyrészt azért, mert minden róla szól, másrészt csak hitelesítik azt az üzenetét, hogy a republikánus establishmentnek valójában az a baja vele és azért akarják lejáratni, mert ő nincs semelyik politikus zsebében, ő senkinek nem a bábja.

Az establishmentet talán mindenkinél jobban megszemélyesítő Mitt Romney bírálatát például azzal intézte el, hogy Romney egy bukott jelölt, aki csak megpróbál figyelmet szerezni magának, és akinek könnyedén meg kellett volna vernie Obamát 2012-ben. Romney ezért szerinte egy óriási csalódás a republikánus pártnak és mindenkinek. Aztán jó trumposan beszólt Romney arcszínére is: "úgy néz ki, mint aki nyaralni ment az elmúlt hónapban".

Rubio, Cruz, és a moderátor Megyn Kelly azzal próbálta sarokba szorítani Trumpot, hogy a fejére olvasták, milyen gyakran váltogatja nézeteit, fontos ügyekben a pozícióit. A Fox le is adott egy bejátszást összevágott felvételekből Trump korábbi és mostani kijelentéseiből az afganisztáni háborúról, a szíriai menekültek befogadásáról vagy éppen arról, hogy Trump szerint George W. Bush hazudott-e az iraki tömegpusztító fegyverekről. Trump azonban könnyedén hárított, és megint kijátszotta ütőkártyáját, a sikerre való hivatkozást:  "Muszáj, hogy valamilyen szinten rugalmas legyél", "nem láttam még olyan sikeres embert, aki ne lett volna rugalmas", érvelt Trump.

Donald Trump azonban akkor nyerte meg igazán az estét, amikor a riválisaitól érkező megannyi kritika és támadás után Rubiótól Cruzon át Kasich-ig mindenki kijelentette, hogy abban az esetben, ha Trump lesz a jelölt, természetesen beállnak mögé és őt támogatják. "Támogatni fogom Donaldot, ha ő a jelölt", mondta Rubio, hozzátéve, hogy Hillary Clintonnál és Bernie Sandersnél azért jobb választás Trump. "Igen (támogatnám), mert szavamat adtam, hogy támogatnám" - válaszolt ugyanerre a kérdésre Ted Cruz.

Cruz megint jobb volt, mint Rubio

De nem csak Trump miatt fájhatott a republikánus párvezetés feje, hanem azért is, mert a Jeb Bush kiesésével a jobb híján kedvencükké előlépő Marco Rubiónál - a szuperkeddhez hasonlóan, ahol Cruz három, míg Rubio csak egy államban nyert - ismét meggyőzőbb volt a texasi Ted Cruz, akit viszont szívből gyűlölnek, és viszont.

Cruz a Tea Party és a párt szélsőségesebb szárnyának támogatásával a háta mögött folyamatosan a washingtoni elitet ostorozza, stratégiája pedig mindössze azon bukott meg eddig, hogy Trump sokkal jobban be tudta csatornázni az elitellenes, az egész világra mérges szavazókat. Cruz nem véletlenül próbált arra játszani, hogy Trumpot is - egyébként teljes joggal - a korrupt politikai-gazdasági elit egyik meghatározó figurájaként állítsa be. És ebben meggyőző volt, még akkor is, ha Trump esélyeit ezzel közvetlenül nem rontotta.

Például Trump fejére olvasta, hogyan is lehetne ő Hillary Clinton kihívója, amikor 2008-ban még Clinton elnökjelöltségét támogatta, majd közvetlenül megszólította Trump szavazóit: "Azoknak, akik most éppen támogatják Donaldot: Mérgesek vagytok. Mérgesek vagytok Washingtonra, és ő mérges szavakat használt. De Donald negyven éven keresztül részese volt annak a washingtoni korrupciónak, ami miatt mérgesek vagytok. És úgy nem tudjátok megállítani a washingtoni korrupciót, ha olyan valaki mögé álltok be, aki négy évtizeden keresztül liberális demokrata pártiakat támogatott."

Cruz láthatóan abban bízott, hogy Trump demokrata párti kötődéseinek felemlegetése lehet az a fegyver, amivel ha nem is tudja földre kényszeríteni riválisát - mert az láthatóan egy darabig még nem fog menni - de talán azt el tudja érni saját pártjánál, hogy ő tűnjön Trump első számú konzervatív kihívójának. Ez viszont a vele szembeni ellenérzések miatt nem lesz könnyű. Ted Cruz eddig Washingtonban gyakorlatilag ott tett keresztbe saját pártja nagy öregjeinek, ahol tudott, folyamatosan támadta a demokratákkal kötött dealjeiket, és a Tea Party belső ellenzékijeinek vezéralakjaként egyfajta tiszta, kompromisszummentes (és szélsőséges) konzervativizmust hirdetett.

Cruz most csak abban reménykedhet, hogy Marco Rubio megingásával és a Trump-veszély növekedésével a republikánus pártelit befogott orral, de talán beáll mögé. De Romney tegnapi beszéde és az egyre nyíltabban boncolgatott forgatókönyvek arról, hogy majd a konvención megpróbálnak egy "közös nevezőt" találni Trump ellen, nem sok jót jelentenek Cruzra nézve sem. 

Futottak még

De ez arról a Marco Rubióról is elmondható, aki mögött a szuperkedd előtt épp, hogy csak elkezdtek felsorakozni a befolyásos támogatók, hogy aztán az egy szem minnesotai győzelem megingassa az esélyeibe vetett hitet. Rubiónak egy meggyőző szereplésre lett volna szüksége most, azonban beleszürkült a mezőnybe, hiába támadta Trump külpolitikai nézeteit vagy éppen a konzervatívokétól eltérő álláspontját a Planned Parenthood támogatása miatt. És az sem tűnt túl erős érvnek Rubiótól, hogy szerinte az előválasztások és kaukuszok eddigi eredményei alapján a republikánus szavazók kétharmada nem kért Trumpból: az eddig szavazó 15 államból ugyanis 11-ben ennek ellenére Trump nyert.

Mielőtt elfelejtenénk: John Kasich is ott volt még a vitán, de az ő szerepléséről igazából mindent elmond, hogy negyed óra után kapta az első kérdést, az is gyakorlatilag arról szólt, hogy minek van még versenyben. Az ohiói kormányzó erre nagyjából ugyanazt tudta mondani, mint eddig: azzal akar bizonyítani, hogy meg fogja nyerni saját államát. Kasichről ugyanakkor már két hete folyamatosan azt írják befolyásos lapok, hogy valójában már régóta csak az alelnökjelöltségre utazik, ezért nem lép csak vissza.

Ha viszont a trendek folytatódnak, akkor hamarosan Rubio neve fog hasonló kontextusban megjelenni: a Ted Cruzt támogató Glenn Beck konzervatív rádiós műsorvezető már két napja bedobta az ötletét, hogy Cruznak és Rubiónak ki kellene egyeznie Trump megállítása érdekében még március 15-e előtt, Rubiónak felkínálva az alelnökjelöltséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!