Trump megállíthatónak tűnik Floridában, Rubiónak lehet még esélye

063 514040232
2016.03.07. 21:00 Módosítva: 2016.03.07. 22:21

Érthetetlen módon viszonylag régóta nem jött ki friss közvélemény-kutatás a republikánus elnökválasztási küzdelemben sorsdöntőnek várt floridai előválasztás állásáról, most viszont igen. 

A Monmouth University hétfőn közzétett felmérése bizakodásra adhat okot azoknak, akik Donald Trump megállításában reménykednek: míg a február 20-25-e között készült kutatások Trumpot 44-45%-ra mérték, Marcio Rubio floridai szenátort pedig csak 25-28%-ra, a Monmouthnál most

Trump előnye nyolc százalékra olvadt: csupán 38%-kal vezet Rubio 30%-a előtt, ami egy hét alatt ledolgozható.

A március 15-én szavazó Florida több okból is sorsdöntő állomása lehet a republikánus előválasztásnak:

  • Az ún. winner-take-all (a győztes mindent visz) állam után kiosztott összes delegált a nyertesé lesz. Márpedig Kalifornia és Texas után Florida a harmadik legértékesebb állam a maga 99 delegáltjával, ami a jelöltség elnyeréséhez szükséges 1237 küldött 8%-a.
  • A pár hete még Trump első számú kihívójának előlépő, de azóta a szuperkedden és szombaton is rosszul szereplő Marco Rubio floridai szenátornak mindenképpen hoznia kell hazai államát, máskülönben vége a versenyének.
  • Trump viszont éppen ellenkezőleg, a 99 floridai delegálttal akkorára növelné előnyét, és főként olyan szimbolikus győzelmet aratna, hogy jó eséllyel a nyári republikánus jelölőgyűlés előtt begyűjtené a jelöltséghez szükséges küldötteket. Így matematikai esély sem maradna a megállítására.
  • De ha Rubio tényleg tudna itt nyerni, az lenne gyakorlatilag Trump első igazán nagy veresége. Ez egyrészt megtörtné a legyőzhetetlenségének a mítoszát és teljesen új dinamikát adhatna a versenynek, másrészt Trump masszív előnye a delegáltak számában bőven ledolgozható mértékűre csökkenne.

A Monmouthnál a többi jelölt messze le van maradva és teljesen esélytelennek tűnik a floridai győzelemre: Ted Cruz 17%-on, John Kasich csupán 10%-on áll.

A közvélemény-kutatás szerint akkor, ha csupán két jelölt közül lehetne választani, Trump 47, míg Rubio 45%-ot kapna. 

Kasich is közelít

Szintén a győztes mindent visz elv alapján szavazó, fontos állam Ohió, ahol Trump előnye 3 százalékra csökkent a PPP felmérése szerint John Kasich helyi kormányzóval szemben. Már egy február végi másik poll is közel mutatta a lényegében minden energiájával a saját állama megnyerésére koncentráló, vasárnap óta már Arnold Schwarzeneggert is maga mögött tudó Kasich-et.

Trumpot így akár ketten, két oldalról szorongathatják meg jövő kedden, és ha esetleg mindkét államot elbukná, az akkor is nagy fegyvertény lenne a milliárdos elleni jelölteknek, ha valójában csak a hazai pályájukon sikerülne zsákolniuk.

Előtte még kedden is leszavaz négy állam, Hawaii és Idaho mellett Michiganra és Mississippire kell figyelni, a RealClearPolitics szerint mindkét államban Trump biztos előnyét vetítették eddig előre. Nagyon nem mindegy a március 15-i szavazások előtt, ezekben hogyan szerepelnek majd a jelöltek.