Megint balhé volt Trump hívei és ellenzői közt

2016.03.20. 08:31

Autókhoz láncolták magukat Trump-ellenes tiltakozók az arizonai Phoenix városának közelében, így zárták el a milliárdos kampánygyűlésének helyszíne, Fountain Hills városka felé vezető utakat, írja az MTI. A republikánus elnökjelölt hívei és a protestálók összeverekedtek (így történt már péntek este is Salt Lake Cityben), a rendőrök választották szét a verekedőket, öt Trump-ellenes tüntetőt őrizetbe vettek.

A nagygyűlésen Trump Jan Brewer volt arizonai kormányzóval és Maricopa megye idegenellenes politikájáról elhíresült seriffjével, John Arpaióval jelent meg. Arpaio seriff tévéknek nyilatkozva azt mondta: "Mindent megteszünk, hogy ebben az országban továbbra is mindenki szabadon elmondhassa a véleményét. Donald Trumpnak is joga van beszélni, az embereknek pedig joguk van idejönni és meghallgatni őt". A seriff szerint akinek ez nem tetszik, annak joga van a "nemtetszéshez".

Trump szombat este még Tucsonban kampányolt, ott is tüntetők fogadták "Elég a gyűlölködésből!" és "Trump rasszista" feliratú táblákkal.

Száz napon át Trump ellen

Közben a Republikánus Párt vezetői a New York Times értesülései szerint kidolgoztak egy stratégiát Trump elnökjelöltté válásának megakadályozására: áprilistól, a wisconsini előválasztás napjától száz napig tartó erőteljes kampányba kezdenek. A delegáltakat egyenként akarják meggyőzni arról, hogy Trump jelöltsége ártana az országnak. Az MTI szerint a New York Times úgy fogalmaz: gerillaharcra készülnek a milliárdos ellen.

Az amerikai lap szerint ha így is kudarcot vallanak a Trump megfékezését célzó erőfeszítések, arra az esetre a republikánusok azt tervezik, hogy független jelölttel rukkolnak elő a novemberi választásokra, így kínálva választási lehetőséget a konzervatív szavazóknak. A New York Times szerint felmerült Tom Coburn volt oklahomai szenátor neve, aki késznek is mondta magát az indulásra, és szóba került Rick Perry volt texasi kormányzó is. Coburn, aki tavaly mondott le szenátori székéről, hogy rákbetegségét kezeltesse, azt nyilatkozta, hogy "Trumpot meg kell állítani".