Cruz alelnökjelöltje rosszul lépett, Clinton először kalapozta túl Sanderst

2016.05.02. 20:39

Rosszul lépett, és leesett a színpadról Ted Cruz texasi szenátor egyik indianai kampányrendezvényén a múlt héten kiválasztott alelnökjelöltje, Carly Fiorina. A HP volt vezérigazgatója éppen Cruzt és családját konferálta fel, mielőtt a szemből készült videón úgy eltűnt, mintha megnyílt volna alatta a föld.

Viszont egy másik szögből már látszott, hogy sikerült talpon maradnia, és hamarosan már ott is állt újra Cruzék mellett a színpadon. A texasi szenátor felesége, Heidi aggódva nézett oda az esésnél, és egy biztonsági ember is azonnal Fiorina segítségére sietett, de Cruz messzebb állt, a háttérben észre sem vette, mi történt, miközben mosolyogva fogott kezet a közelében álló szavazókkal.

Cruz még múlt héten jelentette be egy váratlan húzással Fiorinát, aki az elején maga is elnökjelöltként indult, de gyenge New Hampshire-i szereplése után már februárban feladta a versengést. Nem gyakori, hogy valaki ennyire korán bejelentse alelnökjelöltjét, de Cruz megpróbált mindent bevetni a keddi, kulcsfontosságú indianai előválasztás előtt.

Egyedül a zsinórban hat államot megnyerő Donald Trumpnak van már csak esélye, hogy összegyűjtse a republikánus jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, de ellenfelei, élükön Cruzzal próbálják megakadályozni ebben. Ha ugyanis a milliárdos is alatta maradna a küszöbnek, akkor nyílt konvenciót kellene tartani, amin már a texasi szenátor, vagy mások is beelőzhetnék Trumpot. Ha azonban Trump nyerni tud Indianában, akkor jó úton lesz a bűvös 1237-es határ felé.

A felmérések szerint túl sokat nem hozott Cruznak alelnökjelöltje megnevezése, és abból sem tudott lényegesen profitálni, hogy a múlt héten kötött paktum alapján a még versenyben lévő ohiói kormányzó, John Kasich átengedte a terepet a texasi szenátornak, és nem kampányolt Indianában. A RealClearPolitics eddigi összesítése szerint Trump 42 százalékkal vezet, Cruz 32,7 százalékkal követi, az államot passzoló Kasich-re pedig 15,8 százalék szavazna.

Ha Trump összegyűjti az 1237 delegáltat, akkor ennek kevés jelentősége lesz, de minden más esetben fontos lehet, hogy egy helyi pártvezetés megint nem a milliárdosnak kedvezően sakkozott a háttérben. Trump megnyerte a New Hampshire-i előválasztást, azonban a helyi republikánus vezetők mégis ellenfeleinek kedvező delegáltakkal töltenék fel a fontosabb bizottsági helyeket a júliusi jelöltállító gyűlésen. Trump kampánycsapata egyelőre az országos pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) állásfoglalását várja az ügyben.

Most Clinton gyűjtötte a több pénzt

A demokratáknál Bernie Sandersnek már nem sok esélye van közel kerülni a hátralévő államokban a több mint 300 delegálttal vezető Hillary Clintonhoz, ráadásul a volt first lady a pollok szerint még növelheti is előnyét kedden, a RealClearPolitics összesítése szerint 6,8 százalékkal vezet kihívója előtt Indianában.

Ráadásul miközben Sandersnek több államban el kellett bocsátania munkatársakat, addig Clinton idén először gyűjtött több pénzt egy hónapban, mint a rengeteg kis támogatót megszólító vermonti szenátor. Clinton összesen 36 millió dollárt gyűjtött áprilisban, de ebből 9,5 millió dollár a demokrata pártvezetéssel közös győzelmi alapba került, míg 26,4 millió közvetlenül a volt first lady kampányát erősíti. Sandersék 25,8 millió dollárt gyűjtöttek áprilisban, ami visszaesés a márciusi 44 millióhoz képest.

Sanders azonban jelezte, hogy nem adja fel, kitart a végsőkig, és vasárnap a pártvezetőkből, kongresszusi képviselőkből és szenátorokból álló szuperdelegáltakat próbálta meggyőzni arról, hogy pártoljanak át hozzá azokban az államokban, amiket ő nyert meg. A szuperdelegáltak elvileg bármikor változtathatnak álláspontjukon, de nagy többségük, nagyjából 500-an Clinton mellett állnak, míg Sandersnek kevesebb, mint 50 támogatója van közöttük.