Trump túl van eddigi legfontosabb találkozóján, Ryannel tárgyalt

2016.05.12. 19:30

Donald Trump közel egy órán át tárgyalt az egyik legfontosabb republikánussal, Paul Ryan házelnökkel, aki egy hete jelezte, hogy még nem tudja támogatni a párt leendő elnökjelöltjét.

„Biztató volt, amit ma Donald Trumptól hallottam" – mondta az építőnek nevezett megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a házelnök. Azonban szerinte az egység kiépítése egy folyamat, ami nem egyik percről a másikra megy, hiszen minden idők egyik legmegosztóbb előválasztásán vannak túl.

A megbeszélést a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) székházában tartották. A közvetítő Reince Priebus, az RNC elnöke volt, aki sikeresnek ítélte a találkozót.

Trump és Ryan közös közleményt is kiadott, amiben elkötelezettnek nevezték magukat a párt egysége mellett. „Az Egyesült Államok nem engedhet meg magának még négy évet Obama kormányzásából, amit Hillary Clinton is képvisel" – írták közleményükben. Szerintük ennek elkerüléséhez kulcsfontosságú, hogy a republikánusok egyesüljenek a közös értékek mentén.

Az azonban látható volt, hogy továbbra is komoly nézetkülönbségek vannak köztük, a sajtótájékoztatón pedig Ryan többször is kitért a kérdés elől, hogy formálisan is támogatni fogja-e Trumpot, és ha igen, mikor, írja a Politico. A közleményben jelezték, hogy további megbeszéléseket fognak tartani, és hisznek abban, hogy egyesíteni tudják a pártot, aztán pedig megnyerik a választást.

Annak ellenére, hogy  Trump múlt heti indianai győzelme, és az utolsó még talpon maradt jelöltek, Ted Cruz és John Kasich visszalépése után Priebus is  egységre szólított fel, egyelőre megosztja a pártot a milliárdos jelöltsége. Egyetlen még élő republikánus exelnök, sem George H. W. Bush, sem pedig George W. Bush sem támogatja majd a milliárdost, Jeb Bush és Lindsey Graham volt elnökjelöltek nem szavaznának rá, pénteken pedig Ryan is tartózkodott.

Ryan volt az, aki korábban egy árnyékkampányba is  kezdett , hogy próbálja enyhíteni az előválasztás okozta károkat a pártban. A lépéseit azért is figyelemmel kísérik, mert Mitt Romney 2012-es alelnökjelöltjét a párt lehetséges 2020-as elnökjelöltjeként tartják számon..

A republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell viszont kiállt Trump mellett, ahogy Bob Dole volt elnökjelölt, és a mostani előválasztás egyik nagy ígéretének tartott, de aztán elvérzett Marco Rubio floridai szenátor is bejelentette a támogatását.

A pártegység azért is fontos lenne Trumpnak, mert a novemberi elnökválasztáshoz már milliárdos kampányt tervez, de azt az előválasztásokkal ellentétben nem a saját, hanem támogatók pénzéből finanszírozná.