Megszólalt a Fehér Ház pár órával azután, hogy Lázár beleszállt Obamába

2016.05.19. 20:08 Módosítva: 2016.05.19. 20:47

Így zajlik az előválasztás

Már Barack Obama egyes számú szóvivőjéig is eljutott a hír, hogy a magyar kormány intenzív sorosozásba kezdett, sőt azzal vádolja az amerikai elnököt, hogy minél több muszlimot szeretne látni Európában. Josh Earnest röviden és visszafogottan reagált.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón váratlanul kemény szavakkal szólt be Barack Obama amerikai elnöknek és még egy összeesküvés-elméletbe is belekeverte.

Az ügy előzménye, hogy Bill Clinton múlt pénteken egy kampánybeszédében bírálta Magyarországot, amire az Orbán-kormány rendkívül hevesen reagált. Pedig Clintonnak exelnökként semmiféle hivatalos posztja nincs az amerikai kormányban, sőt politikában, de Lázárt és a magyar kormány többi tagját ez láthatóan nem zavarta. Lázár ma a következőket adta elő:

  • Obama elnök és az Egyesült Államok támogatja az illegális bevándorlást, mert muszlimokkal akarják megtölteni Európát. Ehhez képest a magyar kormány azt gondolja, ha szüksége is van Európának a bevándorlásra, csak kontrollált formában lehet megtenni. 
  • Obama fő zászlóvivője az a Soros György, aki az utóbbi napokban folyamatosan arról nyilatkozik, hogyan kell előkészíteni és megoldani, hogy egyre több menekült jöjjön Európába.
  • Obama nem sokkal korábban, európai körútján világosan a bevándorlás, a betelepítés sőt a migránsok kényszerített áttelepítése mellett érvelt.

A Fehér Ház pár órával később mondta el véleményét Lázár szavairól, röviden és meglehetősen lesajnálóan.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az AP hírügynökség kérdésére tudósításuk szerint csütörtökön azt mondta, nem hallott Lázár János megjegyzéseiről, majd a következőképpen reagált:

Nem vagyok benne biztos, hogy ez méltó a válaszra.  (I'm not sure they're worthy of a response.)

A Fehér Háznak több szóvivője is van, köztük az első számú az a Josh Earnest, aki a legfontosabb ügyekben szokott megszólalni.

Nagy balhé lett Bill Clinton kijelentéséből

Az egész azzal kezdődött, hogy Bill Clinton feleségének, a demokraták majdnem-biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak kampányolva a múlt pénteken a következőket mondta egy New Jersey-ben tartott rendezvényen:

Hillary Clinton: putyinizálódó Magyarország

Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!

A kijelentés nagy vihart kavart Lengyelországban - amit Clinton az oroszokkal és Putyinnal szemben kifejezetten ellenséges PiS-kormányról állít, nem igazán állja meg a helyét -, majd miután az Index és más portálok is beszámoltak róla, Magyarországon is:

Először Szijjártó Péter válaszolt: a külgazdasági és külügyminiszter szerint senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket. Később még egyszer reagált, amikor már Soros Györgyöt sejtette Clinton szavai mögött. Szijjártó azt állította, "Soros György elégedetlen a mai magyar kormánnyal, azt szeretné, ha nem ez a kormány irányítaná Magyarországot, és mi úgy látjuk, hogy ez az elégedetlenség jelenik most meg az amerikai kritikákban". A magyar külügyminiszter szerint ugyanis "Soros jó kapcsolatot ápol Bill Clinton volt amerikai elnökkel és elnökjelölt-aspiráns feleségével, Hillary Clintonnal, és mindig is támogatta a Clinton család politikáját".

Colleen Bell amerikai nagykövet azt mondta a volt elnök kijelentéséről, hogy Clinton magánemberként véleményezte a magyarországi állapotokat.

Ezt követte Lázár János mai megszólalása, aki Bellt teljesen figyelmen kívül hagyva a Clinton-Soros-tengelyt már egyenesen Barack Obamával kötötte össze.

Berágtak a lengyelek is, de nem durvulnak így

A magyar kormányreakciókat tanulságos összevetni a hivatalos lengyel kormányzati válaszokkal. 

Rafal Sobczak, a lengyel külügy sajtótitkára az MTI szerint a következőket mondta a Clinton-beszédről: "Bill Clinton véleménye nem igazságos, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot. Ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával."

A miniszterelnök pedig így nyilatkozott: "Minden kellő tiszteletem mellett, és tartózkodva durva kifejezésektől, azt mondhatom, hogy Clinton egyszerűen túlzott, és bocsánatot kellene kérnie tőlünk. Mert az ilyen típusú kijelentések nemcsak jogosulatlanok, hanem kárt is okoznak" - mondta Szydlo még szerdán az állami rádiónak az MTI szerint.

A legkeményebb választ Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke adta, aki ugyanakkor nem kormánytag. Szerinte Bill Clintonnak orvoshoz kellene fordulnia.