Az e-mail botrány elsodorja a demokrata pártelnököt

2016.07.24. 23:33

Lemond a Hillary Clinton előválasztási győzelmét szentesítő jelölőkonvenció után a Demokrata Párt elnöke – írta a The Hill. Debbie Wasserman Schultz távozása a WikiLeaksen kiszivárgott belső levelezéssel áll kapcsolatban, amelyek egyértelművé tették, hogy a pártvezetés Clinton győzelmét támogatta az elnökjelöltségért folyó demokrata párti küzdelemben. Clintonék az oroszokat gyanítják a szivárogtatás mögött.

Hillary Clinton stábjának nem jött jókor, hogy a konvenció előtt kiszivárogtak a levelek, mert árnyékot vet az elnökjelöltséget frissen megszerző politikusra azzal, hogy a levelek szerint neki lejtett a pálya a pártvezetésen belül a Bernie Sandersszel folytatott küzdelmekor.

Clintonék az orosz titkosszolgálatot gyanítják a történtek mögött, azt sejtetve, hogy az akcióval valójában a republikánusok jelöltjét, Donald Trumpot akarta segíteni a Kreml. Ezt Trump kampánystábja visszautasította.

A Demokrata Pártot formálisan a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) vezeti, ennek feje tekinthető a párt elnökének. A DNC feladata a párt jelöltjeinek segítése a különböző szintű választásokon a helyhatóságiaktól az országosig. Ezen kívül a DNC feladata a négyévenként tartandó jelölőkonvenció megszervezése. 

A magát demokratikus szocialistaként aposztrofáló Bernie Sanders stábja már régóta követelte a szerintük részrehajló Wasserman Schultz lemondását. „A DNC nem biztosított egyenlő versenyt, Clintont támogatták. Amit már hat hónapja is mondtam, arról bebizonyosodott, hogy igaz volt” – mondta vasárnap Sanders, még a lemondás bejelentése előtt.

A DNC-t nyolc éve vezető Wasserman Schultz lemondására reagálva Barack Obama méltatta a pártelnök eddigi munkáját, amellyel mindvégig támogatta az államfőt. A DNC-t ideiglenesen az alelnök, Donna Brazile veszi át, aki 2000-ben a George W. Bushtól az elnökválasztáson egészen kevéssel vereséget szenvedő Al Gore kampányát irányította.