Nem maradt el a balhé a demokrata konvención

GettyImages-580961708
2016.07.26. 06:08 Módosítva: 2016.07.26. 16:18

Az történt, amit mindenképp szerettek volna elkerülni a Demokrata Párt jelöltállító konvencióján: az egység demonstrálása helyett a megosztottságot is megmutatta a nyitónap, bekiabálások, fütyülések szakították meg a beszédeket, amelyek célja épp az lett volna, hogy a párt delegáltjai fogadják el Hillary Clinton előválasztási  győzelmét Bernie Sandersszel szemben. A pártvezetés részrehajlására koncentrálódó emailbotrány meghozta a hatását.

A teljes egység demonstrálása úgy sem sikerült, hogy maga Sanders is egyértelművé tette, hogy a jelenlegi helyzetben legfontosabb a republikánus jelölt, Donald Trump legyőzése lenne, igy ideje beállni Clinton mögé.

„Hittünk benned" – volt hallható Sanders delegáltjai felől a szintén a progresszív szárnyat képviselő Elizabeth Warren szenátor beszéde alatt, kisebb hangzavar volt még Michelle Obama beszéde alatt is, amely a Politico szerint egyébként a legjobb felszólalás volt a hétfő esti megnyitón. A first lady Clinton mellett állt ki, ami nem volt váratlan, de a jelenlegi szakaszban már az sem volt meglepetés, hogy így tett Sanders is.

„Vannak vitáink Hillary Clintonnal, ez nem titok, egy kampánynak, magának a demokráciának ez a lényege" – mondta Sanders, aki szerint a párt a két kampány révén az eddigi leghaladóbb platformot hozta létre, ezzel olyan értékek mellett áll ki, amelyeket Sanders maga is képvisel: fellépnek a Wall Street túlhatalma ellen, a munkahelyeket megsemmisítő csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) ellen. Sanders szerint Clinton nagyszerű first lady volt, őszinte szószólója a nők és a a gyermekek jogainak.

Hillary Clinton kiváló elnök lesz, büszke vagyok rá, hogy ma itt lehetek mellette

– mondta Sanders.

Sokszor kiáltották Sanders nevét és hallatszott a „No TPP" – utóbbi Sanders kampány alatti hangsúlyos követelését idézte fel, azt, hogy nincs szüksége az Egyesült Államoknak az Ázsiával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásra, amelyet Clinton viszont megkötne.

A felmérések szerint egyébként Sanders támogatóinak nagy többsége be fog állni Clinton mögé, azonban több százan még Sanders felhívásai ellenére sem voltak hajlandóak megbékélni a konvención. Hiába igyekeztek a konvenció előtti utolsó pillanatokban is megelőzni a lázongást Clinton és Sanders kampányfőnökei, és hiába üzent maga Sanders külön SMS-ben is a delegáltaknak, hogy ne legyen tiltakozás a nyílt színen, Sanders delegáltjainak egy része nem hallgatott rájuk. 

Kijutott Macia Fudge ohiói szenátornak is, aki a WikiLeaks által kiszivárogtatott emailek miatti botrány nyomán a Demokrata Párt elnökségéről lemondott Debbie Wasserman Schultz székét foglalta el a konvenció idejére. „Én tisztelettel tekintek önökre, tiszteljenek meg engem is, egy demokrata így tenne" – mondta, kevés eredménnyel, Sanders  híveinek bekiabálásai így is hallhatók voltak. Wasserman Schultz vasárnap bejelentett lemondásakor még azt közölte, levezeti a konvenciót.

Hétfőn azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy megjelenése végképp kibillentené a mederből a rendezvényt, még a floridai delegáció előzetes eligazításán is bekiabáltak neki, így inkább teljesen háttérben maradt. Nem segített az sem, hogy a Demokrata Párt vezetésének tekinthető Demokrata Nemzeti Bizottság bocsánatot kért Sanderstől és híveitől a kiszivárgott emailek miatt, amelyekből kiderült, hogy a pártvezetés az előválasztások alatt semleges álláspont helyett egyértelműen Clintont szerette volna győztesnek látni, ami kétségessé teszi az előválasztás fair lebonyolítását.

„Ennek semmi értelme" – mondta Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor, aki kedden tart majd beszédet az államából érkezett Sanders-delegáltaknak is. Szerinte az a tiltakozás sehová sem vezet, ideje lenne befejezni. Kérdés, mit fognak erről gondolni Sanders támogatói a második napon, amikor majd hivatalosan is szavaznak a delegáltak Hillary Clinton elnökjelöltségéről.

Michelle Obama beszéde nagyot szólt

Az egységre szólító progresszív szónokok mellett viszont Michelle Obama ellopta a show-t, és a 2012-es konvencióhoz hasonlóan megint emlékezetes beszédet mondott. A Politico szerint a first lady egy kifejezetten átütő beszéddel állt Clinton mellé. Egységre szólított fel a nagy pártok első női elnökjelöltje mögött, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy Obamáék lányai is megtanulták, egy nőből is lehet elnök az Egyesült Államokban.

Arra is utalt, hogy Clinton nyolc éve beállt Barack Obama mögé, habár támogatói közül többen kitartottak volna a végsőkig. „Amikor nem nyerte el az elnökjelöltséget nyolc évvel ezelőtt, akkor nem lett mérges vagy kiábrándult. Hillary Clinton nem hagyott félbe semmit egész életében" – mondta.

Mint mondta, nem a gyűlölködő beszéd az igazán jellemző az Egyesült Államokra. Trumpot nem nevezte nevén, de rá utalva azt mondta, nem le kell alacsonyodni valaki szintjére, hanem pont fel kell emelkedni. Azzal is odaszólt a Twitteren kifejezetten aktív Trumpnak, hogy ő olyan elnököt akar, aki tudja, hogy egy elnök feladatai nem egyszerűsíthetők le 140 karakterre. Az atomkód birtokában pedig megfontolt döntéseket kell hozni.

Michelle Obama szerint a választás egyik kérdése, hogy egy pozitív példaképet állítanak a gyerekek elé Clinton személyében, vagy egy károsat.

 Borítókép: Joe Raedle/Getty Images