Amerika egyre biztosabb benne, hogy Putyin kavart bele az elnökválasztásukba

2016.07.27. 08:49

Amerikai hírszerzők arról tájékoztatták a Fehér Házat, hogy "nagy biztossággal állíthatóan" az orosz kormány áll a demokrata párt belügyeit érintő emailszivárogtatós botrány mögött,írja a New York Times.

De azt is hozzátették, hogy azt nem tudják, hogy a levelezés feltörése egy szokásosnak mondható kiberkémkedés volt, amit egyébként az USA is csinál, vagy kifejezett szándék volt az oroszok részéről, hogy manipulálják a 2016-os elnökválasztást.

A maileket a WikiLeaks tette közzé, az alapító Julian Assange világossá is tette, hogy reméli, veszélybe tudja sodorni Clinton elnöki esélyeit. Azt nem tudni, hogy ők hogy kapták a maileket, de egy csomó email még a WikiLeaks-közzététel előtt kiszivárgott egy magát Guccifer 2.0-nak nevező hackertől, aki a nyomozók szerint a G.R.U. orosz hírszerző ügynökség egyik embere lehet.

A New York Times a helyzet nehéz döntés elé állítja Obamát abból a szempontból, hogy megvádolja-e nyilvánosan Putyint az akció kitervelésével. Az NBC-nek nyilatkozva Obama annyit mondott az esetleges szándékos orosz manipulációs kísérletről: "bármi lehetséges". Azért azt még hozzátette, hogy az oroszok állandóan bele akarnak szólni az európai választásokba, illetve, hogy Trump állandóan kifejezi csodálatát Putyin felé.

A Kreml abszurdnak nevezte a vádakat, persze ennek ellenkezője lett volna igazán meglepő.