Trump újabb vicce ment mellé

2016.07.31. 12:13

A demokrata jelöltállító gyűlés zárónapján, amikor Hillary Clinton hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget, beszédet mondott Khizr Khan is, akinek a fia muszlim-amerikai katonaként, a társait megmentve halt meg egy 2004-es robbantásban Irakban. Khan keményen támadta Trumpot is, aki az első reakciójában azzal viccelődött, hogy a beszéd alatt a férfi mellett álló feleség egy szót se szólt.

Ha a feleségét nézik, csak áll ott. Nincs semmi mondanivalója. Talán nem engedélyezték neki, hogy megszólaljon

– mondta Trump egy interjúban, ami azokat a neten is keringő kommenteket idézi, amelyek szerint a muszlim férfi bizonyára megtiltotta a feleségének, hogy beszéljen.

Khan az egyébként nagy sikert arató beszédében arról beszélt, hogy a fia muszlimként volt amerikai patrióta és vált kitüntetett háborús hőssé, de ha Trumpon múlt volna, be se tehette volna a lábát az országba. Khan azzal támadta Trumpot, hogy ő semmilyen komoly áldozatot nem hozott az országért, és még a maga példányát is felajánlotta a republikánus jelöltnek az amerikai alkotmányból, hátha még nem olvasta.

Trump gúnyolódása ellen még néhány neves republikánus is nyilvánosan kikelt. John Kasich ohiói kormányzó, aki korábban Trump ellenfele volt az elnökjelöltségért folyó versenyben, és már a republikánus konvenciótól is távol maradt, azt írta Twitteren, hogy egy háborús hős szüleivel csak tisztelettel lehet beszélni. Maga a feleség, Ghazala Khan egyébként később azt nyilatkozta, azért nem szólalt fel, mert még mindig feldúlt fia halálától.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Trump kampánycsapata is próbálta menteni a menthetőt, és szombaton kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben Trump a háborús hős érdemeit méltatja, majd hozzáteszi:

Az igazi problémát azok a radikális iszlamisták jelentik, akik megölték őt, és hogy ezek a radikálisok próbálnak belépni az országunkba, hogy további károkat okozzanak

Trump a Khan beszédében megfogalmazott kritikát is visszautasítja. Kikéri magának, hogy nem hozott áldozatokat. Mikor újságírók arról érdeklődtek, milyen áldozatokra gondolt, azt mondta: "Nagyon, nagyon keményen dolgozom. Munkahelyek ezreit, tízezreit hoztam létre, nagyszerű építményeket építettem. [...] Óriási sikereket értem el. Azt hiszem, sokat tettem."

Erre a nyilatkozatra aztán beindultak a Trump-ellenes twitterezők, a #TrumpÁldozatok címke alatt azon viccelődnek, hogy Trumpnak olyan áldozatokat kellett meghoznia életében, mint hogy egyszer a turistaosztályra kapott csak repjegyet.

Trumpra egyébként is jellemzőek a meggondolatlan poénok. Szintén a héten viccelődött például a demokraták meghekkelésén, amikor a támadás mögött sejtett oroszoknak azt üzente, reméli, hogy Hillary Clinton elveszett emailjeit is megtalálják. Ő persze a demokrata jelölt emailbotrányára utalt, de a megjegyzés támadási felületet adott a demokratáknak, hogy oroszpártisággal és kibertámadásra való felbújtással vádolják meg.