Clinton visszatért, azt mondta, eleget pihent

2016.09.16. 01:19

Kiválóan vagyok

– mondta mosolyogva Hillary Clinton, aki csütörtökön visszatért kampányolni, és először jelent meg nyilvánosan azután, hogy vasárnap idő előtt el kellett hagynia 9/11-es megemlékezés helyszínét New Yorkban.

Kampánycsapata később jelezte, hogy már pénteken tüdőgyulladást állapítottak meg Clintonnál, aki néhány napig otthon pihent, és csak telefonon folytatta a kampányt. A vasárnap történtek azonban nemcsak a rosszullét, hanem annak kommunikációja miatt is váltak a hét vezető politikai ügyévé.

Clinton csütörtökön Észak-Karolinában vett részt egy rendezvényen, ahol James Brown I Feel Good számára vonult fel a színpadra. Ott többek között arról beszélt, hogy ő még szerencsés, hogy néhány napot tudott pihenni, de sok amerikai az egészségbiztosítási rendszer miatt inkább betegen is bemegy dolgozni, mert nem engedheti meg magának, hogy otthon maradjon.

Clintont sokat bírálták azért, mert nem szokott sajtótájékoztatókat tartani, ezúttal azonban az észak-karolinai rendezvény után válaszolt az újságírók kérdéseire. Megismételte, amit korábban a CNN-nek is mondott telefonon, hogy tényleg szólhattak volna előbb is az állapotáról, de nem gondolta, hogy ekkora ügy lesz a tüdőgyulladásából.

Azt mondta, hogy a kampánycsapatának legfontosabb tagjai tudtak a betegségről.

Nem akartam leállni, nem akartam abbahagyni a kampányolást, és nem akartam kihagyni a 9/11-es megemlékezést

– mondta. „Ez nem működött, de kaptam antibiotikumokat, megvolt a szükséges pihenés, és most már folytatjuk tovább."

Az elmúlt időszakban egyre szorosabb állást mutató felmérésekre azt mondta, ő az elejétől kezdve úgy gondolta, hogy szoros verseny lesz, de úgy érzi, hogy erős pozícióból fordulhat rá az utolsó hetekre. A RealClearPolitics felméréseket összesítő átlaga alapján Clinton előnye már csak 1,1-1,5 százalék (attól függően, hogy a libertárius Gary Johnsont, és a zöldpárti Jill Steint is mérték-e a felmérésekben) Trumppal szemben, aki a csatatérállamokban is tudott faragni hátrányán, sőt, Ohióban és Iowában előnybe is került. A FiveThirtyEight szerint viszont Clintonnak még mindig 60 százalék esélye van megnyerni a választást.

Trump is nyilvánosságra hozta adatait

Az elmúlt napokban az elnökválasztási kampány a két elnökjelölt, Clinton és Trump egészségi állapota körül forgott, hiszen az októberben 69 éves demokrata jelölt Ronald Reagan után a második legidősebb, a milliárdos pedig 70 évesen a legidősebb első ciklusos elnök lenne.

Trump a Dr. Oz nevű tévéműsorban beszélt részletesebben az egészségi állapotáról, és csütörtökön nyilvánosságra hozta az orvosa által írt levelet is. Eszerint Trumpnak normális a tesztoszteron-szintje, testtömeg-indexe 30, ami enyhe elhízottságot jelent, és magas koleszterinszintje miatt gyógyszert szedett, de most már nincsenek ezzel gondjai.

A republikánus jelölt csütörtökön egyébként a New York-i Gazdasági Klubban arról beszélt, hogyan indítaná be az amerikai gazdaságot. A jelentős adócsökkentést hangoztató republikánus jelölt évente legalább 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést, tíz év alatt pedig 25 millió új munkahely megteremtését ígérte. Szerinte nagy hiba volt kiszervezni külföldre az autóipar egyes területeit, és példaként említette az alkatrészgyártás nélkül nehéz helyzetbe kerülő michigani Flintet, ahol szerdán járt.

Trumpba Flintben belefojtotta a szót egy lelkésznő, mert kifejezetten nem politikai kampánybeszéd megtartására hívták meg,ő viszont elkezdett Clintonról beszélni. Green Timmons közbelépése után aztán visszatért a régóta húzódó ivóvízkrízishez, amiről mi is írtunk korábban. Trump később a Fox News-on odaszólt azért a lelkésznőnek, aki szerinte már akkor ideges volt, amikor bemutatta őt a beszéde előtt.