Az amerikás magyarok a kelet-európai hisztit produkálják az elnökválasztáson

trump hillaryc
2016.10.29. 08:20

Nem tudjuk, hogy az Amerikába szakadt magyarok őrizték meg vérmérsékletüket, vagy az amerikaiak sajátították el a kelet-európai hisztit a mostani választási kampányban, ami a végletekig megosztotta az amerikai társadalmat. Az viszont biztos, hogy a megkérdezett egykori magyarok olyan képet festettek a választás előtti hangulatról, mintha nem is az Egyesült Államok, hanem a Kossuth téri fütyülős demonstráció lenne a helyszín.

Csak hogy felvegyük a ritmust, bevezetőnek néhány gondolat.

„Hillary korupt zsidó.” „Trump ... mindenkit becsap, ha az érdeke úgy kívánja. A háttér banki hatalom kiszolgálója.” Hillary „Sorossal es másokkal együtt igyekszik elcsalni a választást.” „Clinton világszínvonal, Trump óvodás színvonal.”

A neveken kívül az olyan válaszok jelezték, hogy mégsem itthon vagyunk, mint hogy:

Nem szeretnem, hogy Magyarorszag vagy Oroszorszag sorsara jussunk.

– ahogy azt egy demokrata szavazó írta.

A zaklatott helyzet kérdőívünk nyomán tárult fel előttünk. A kérdéseket Amerikában élő, szavazásra jogosult egykori magyar állampolgároknak küldtük el, mert arra voltunk kíváncsiak, hogy létezik-e sajátosan magyar válasz a Hillary vs. Trump kérdésben.

A hazájukat elhagyó honfitársaink egyértelműen demokraták, hiszen saját bőrükön tapasztalták meg a pártra inkább jellemző befogadást és toleranciát? Vagy pont fordítva: az őshazájuktól távol élő amerikás magyarokban felerősödik a nacionalizmus, és így elbódítja őket a radikálisabb Trump?

Bár a beérkezett 58 válasz reprezentatívnak nem mondható, de már elég ahhoz, hogy véleményt formálhassunk arról, hogy fest a közelgő elnökválasztás egykori honfitársaink szemszögéből.

Fej fej mellett

Elsőként leszögezhetjük, hogy a magyarok koránt sem viselkednek távolságtartóan az Egyesült Államok belpolitikájával kapcsolatban. Érzelmileg fűtött válaszaiknak persze nem biztos, hogy kulturális gyökerük van, jelezhetik azt is, hogy mennyire felkavarta egész Amerikát a kampány.

Ugyanígy nehéz megmondani, hogy létezik-e sajátosan magyar elnökjelölt. Clintonra 29, Trumpra pedig 22 megkérdezett szavazna, amely arány reprezentálja Amerika egészének viszonyait: a pénteki, a demokrata jelölt emailügyében a nyomozás újranyitásáról szóló FBI-bejelentés előtti állást nézve szoros a verseny, de Clinton előrébb van.

Négy megkérdezett a jelenlegi felhozatalból egyébként nem is tud választani. Egy honfitársunk pedig a zöld Jill Steinre fog majd szavazni: „Sok ember azt hiszi hogy harmadik pártira szavazni haszontalan. Attól független, hogy nem az az ember lesz elnök, nagy benyomása lehet a következő négy év közpolitikai döntésthozatalán.” – indokolta szokatlan elhatározását a Wisconsinban élő válaszadó.

Profi Clinton, becsületes Trump

Izgalmas volt olvasni, hogy az amerikai magyarok miért döntöttek a preferált jelölt mellett, bár a válaszok itt sem mutattak sajátosan magyar preferenciákat. Clinton szavazói jellemzően racionális, vagy annak tűnő érvekkel indokoltak: Clinton professzionális, tapasztalt, diplomatikus.

A trumpisták több érzelmi indokot hoztak: „Mert ket labbal all a foldon Es latja a problemakat es a legfontosabb nem melle beszel.”

Becsuletes, az orszag es az amerikai emberek erdekeit nezi

„Mert eppen ideje a valtozasoknak”. Sőt, egyesek télapói magasságokban látják a republikánus jelöltet: „Mr. Thrump ugyanakkor kulonlegesen csalad parti. Imadja a gyerekeket” – lelkendezett egy észak-karolinai válaszadónk.

Meglepő módon több magyar bevándorló is Trump bevándorlóellenes hozzáállását tartotta a legszimpatikusabbnak.

„Valtozast iger a Mexikobol atsetalo es szocialis juttatasokert sorban allo milliok ugyeben is. Igereteiben azt allitja hogy falat fog epiteni a Mexiko es Amerikai hatar menten megallitani az illegallis hatarsertoket. Valamint hogy Mexiko fog fizetni a fal epiteseert. Az illegalis bevandorlok tamagatasan megsporolt penzbol a serult katonak ellatasat igeri javitani.” – rendezi össze szépen Trump politikai ígéreteit egy republikánus magyar.

A két nem normális

A válaszokban a legizgalmasabb mégis az, hogy sokan mindkét jelöltről úgy nyilatkoznak, mintha lenne egy harmadik kedvencük.

Ezeknek a cirkuszban a helyük.

– írta egy olvasónk, aki nem szavaz majd, mert „ezek nem méltóak az Amerikai Elnökségre.” De ez a hozzáállás jellemző a biztos szavazókra is: „Mert a ket nemnormalis kozul Hillary a normalisabb” – indokolta egy demokrata, hogy miért éppen Clintonra szavaz.

Árulkodó, hogy sokan egyszerűen a másik jelölt alkalmatlanságával indokolták választásukat: „Mert Hillary egy korrupt, penz- es hataloméhes hazudozó es gyilkos” – foglalta össze, mit érdemes tudni Clintonról egy republikánus szavazó.

Mar bocs, de a Trump egy nagy bunko. Koze sincs a politikahoz

– sorolt érveket Clinton mellett egy demokrata.

Sokat elárul az érvek erejéről, hogy a válaszadók döntő többsége ugyanarra a pártra szavaz most is, mint korábba. 34-en tartottak ki 4 évvel ezelőtti pártjuk mellett, és csak öten váltottak oldalt. Izgalmas, hogy ezen öt választó mindegyikét a demokratáktól csábította el Trump. A többiek nem szavaztak korábban, vagy nem adtak egyértelmű választ.

Sárdobálás

A kampány legmélyére az a kérdésünk vitt el, amiben az ellenfél jelöltjéről kérdeztük az amerikás magyarokat. A neveket Gyurcsányra és Orbánra cserélve rögtön otthonos környezetben találjuk magunkat.

Az amerikai Orbánról írták: „Bohoc es tudatlan. Veszelyes.”

Rasszista, szexista, narcisztikus.

„Tanulatlan, bunko, neveletlen es gyuloletre szitja az embereket. Nem kinal megoldast ertelemszeruen semmire.” „Idegengyulolo, rasszista, nogyulolo, hazug, orult es veszelyes. Nem csak erre az orszagra, hanem az egesz vilagra.”

Az amerikai Gyurcsányról pedig:

Hazug, liberális.

„A vilag legnagyobb szelhamosa, bunozo, az emberiseg ellen dolgozik.” „Hazudozik, eddig lett volna ideje valamit tenni, de csak a sajat zsebet tomte.” „Folyamatosan hazudik mar konyv sem kellene hozza neki olyan jol csinalja.”

Az Amerikába menekült magyarok elmenekülnének

A kampányban tomboló hisztériát a legjobban mégis az jelzi, hogy milyen szélsőségesen látják a jövőt a kinti magyarok abban az esetben, ha nem az ő jelöltjük nyer.

Ha Hillary nyer, par éven belul faji haboru fog kitörni, es a nyerés eseten komolyan elgondolkozok a Magyarországra valo visszatérésen.

– látja a borzalmas jövőt egy texasi válaszadónk.

Érdekes módon ez a szélsőségesség mégsem a trumpistákra jellemző igazán. Ők saját jelöltjüktől adócsökkentést, rendpárti elmozdulást, az Obamacare kivezetését és kevesebb bevándorlót várnak. Clinton elnöksége pedig a szomorú lecsúszást jelenti.

A demokrata magyarok szerint viszont Trump az apokalipszist hozza el.

Nem csak az en eletem valtozna meg, ha Trump nyerne, hanem a vilage.

Még izgalmasabb, hogy a kinti magyarok egész sora állította: Trump elnök és ők nem élhetnek egy országban. Győzelme esetén elmenekülnek Amerikából.

„Ha a Trump akkor meg kell beszélnem a családommal hogy tényleg mennyi ideig szeretnénk itt maradni Amerikában. Mert akkor lehet hogy ez egy jó jel arra hogy most már nekünk is tovább kéne menni, akár vissza Európába vagy akár más fele a világban mert nem lesznek jók itt a helyzetek.” „Atgondolnam hogy talan mas orszagba kellene koltoznom, ahol az emberek felvilagosultabbak es intelligensebbek.”

Ha Trump nyer elhagyjuk az orszagot, ha Hillary akkor maradunk.

A válaszokból tehát leszűrhetjük, hogy pánik és borúlátás tekintetében honfitársaink évtizedekig megőrzik magyarságukat. Egy idős New Jersey-i magyar sorai pedig arról tanúskodnak, hogy a csak bevándorlókból álló társadalom sem képes kiradírozni a kelet-európai idegenellenességet:

Valamikor gyonyoru varosom tele van mexikoiakkal, muzlimokkal. Nem erzem magam biztonsagban. A nyugdijasokrol megfeledkeztek mar evek ota.

Az összkép mégis az, hogy az olvasztótégely működik, és egykori honfitársaink az amerikai választókra is jellemző reakciókat adják. Persze az is lehet, hogy a mostani, szokatlanul személyeskedő kampány egyszerűen elkeleteurópaiasította Amerikát. Erre utal az is, hogy kérdésünkre a többség azt válaszolta, szerintük a mostani kampány erősen megosztotta az egész országot.

Amerika minden szeglete válaszolt

Az 58 válasz az Egyesült Államok egészét lefedte. Kaptunk válaszokat Kaliforniától New Yorkig, Minnesotától Texasig. Arizona, Nevada ugyanúgy megjelent összesítésünkben, mint Florida vagy Connecticut.

Ha állam szerint szelektáljuk a választókat, akkor New York államban él a legtöbb magyar Clinton-szavazó, míg Florida nagyon határozottan trumpista.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)