Hillary Clinton: Putyin személyes bosszúja miatt vesztettem

2016.12.16. 23:11

Így zajlik az előválasztás

Vlagyimir Putyin számára személyes bosszú volt az amerikai választásba való beavatkozás és Donald Trump győzelemre segítése - mondta a demokrata párt támogatóinak Hillary Clinton a BBC beszámolója szerint. Az esélyesnek tartott, mégis elbukott elnökjelölt most először nevezte meg az orosz hekkereket a veresége felelőseként.

Az FBI és a CIA, de még a Fehér Ház szóvivője is azt nyilatkozta az elmúlt napokban, hogy biztosak abban, hogy az orosz hekkerek egyenesen Putyin utasítására avatkoztak be a választási kampányba. Egyrészt a demokrata párt szervereit feltörve és kényes tartalmú emaileket kiszivárogtatva, másrészt a kamuhírekkel operáló propaganda terjesztésével, aminek nagy része volt a közvélemény megfordításában Donald Trump támogatásának irányába. Bizonyítékokat azonban egyik ügynökség sem mutatott erre.

Clinton szerint Putyin azóta akar bosszút állni rajta, mióta öt éve az orosz választások tisztaságát megkérdőjelezte. "Ez a támadás nem csak ellenem és a kampányom ellen szólt. Ez támadás az országunk ellen. A demokráciánk alapjairól, és a nemzet biztonságáról van szó" - mondta az egykori külügyminiszter a New York Times beszámolója szerint.

Hillary Clinton az FBI igazgatóját, James Comeyt is a veresége okaként nevezte meg. Comey másfél héttel a választás előtt váratlanul újra elővette Clinton emailszerver-botrányát, és új vizsgálatot rendelt el a letörölt levelek ügyében. Ezzel a kampány témáját újra a demokrata jelölt legnagyobb botrányára fókuszálta, és csak közvetlenül a választás napja előtt jelentette be, hogy az FBI-nyomozás nem talált semmilyen új nyomot, ami illegális tevékenységre utalna Clinton részéről. A közvélemény-kutatásokban addig nagy hátrányban levő Donald Trump viszont ezalatt több kulcsfontosságú államban jött fel döntetlen körüli eredményre, hogy aztán végül meg is nyerjen egy sor ilyen államot.

A hekkervádakat a Kreml és Donald Trump is nevetségesnek és képtelennek nevezte.  • Tippek
  • Hírek