Trump: Tartsd meg az aprót, Kína!

2016.12.18. 12:59

Donald Trump kedvenc diplomáciai eszközén, a Twitteren újabb fordulatot vett a Dél-kínai-tengeren elfogott amerikai tengeralattjáró drón története. Miután Trump korábban felszólította Kínát, hogy azonnal adja vissza az eszközt, majd szóvivője közölte, hogy a megválasztott elnöknek köszönhetően kaphatja vissza az amerikai haditengerészet a drónt, Trump látszólag meggondolta magát, és közölte: 

Megtarthatják!

Azt már eddig is tudtuk, hogy Trump egyrészt nagyon szeret a Twitteren kommunikálni az Egyesült Államok nevében, másrészt általában véve is igaz, hogy formabontó módon áll a külpolitikához, azon belül pedig Kínához is.

A mostani történet pedig akár előszele is lehet annak, hogy hogyan fog bonyolódni a két ország viszonya a következő négy évben.

  1. A dolog háttere, hogy Kína magáénak tartja az egész Dél-kínai-tengert, amit a nemzetközi jog és az Egyesült Államok is elítél.
  2. Kína viszont nem tágít, és mesterséges szigeteket épít, fegyvereket telepít a tengeren.
  3. Ez elleni tiltakozásul az amerikaiak folyamatosan ott ólálkodnak a környéken.
  4. Emiatt pedig a kínaiknál néha elpattant a húr, mint ahogy a héten a drónnal is.

Ebbe az amúgy is feszült helyzetbe trappolt bele Trump a Twitteren, és először közölte, hogy ejnye-bejnye, adják vissza a drónt a lopós kínaiak. A kínaiak erre azt mondták, hogy visszaadják, de nem igazán örülnek neki, hogy Trump is megszólalt az ügyben, mert ő igazából még nem az Egyesült Államok elnöke, és ők az amerikai kormánnyal szeretnek tárgyalni. Erre pedig Trump már azt írta: "Azt kellene mondanunk Kínának, hogy nem kell vissza a drón, amit elloptak. Megtarthatják!"

Egy ilyen drónt fogott el Kína
Egy ilyen drónt fogott el Kína
Fotó: Védemi Minisztérium (archív

Egyébként egyes vélekedések szerint a mostani kínai akció kifejezetten Trumpnak szólt, és azt akarták jelezni, hogy ők is képesek odakapdosni Amerikának, nem csak Trump tudja zrikálni őket.

Így néz ki a Twitter-diplomácia teljes valójában, először az eredeti lopásozás (aminek az eredeti verziójába ráadásul egy freudi elírás is szerepelt, Trump ugyanis a precedens nélküli helyett azt írta, prezident nélküli; 87 perccel később javította):

Aztán a szóvivő, aki szerint Trump elintézte:

Végül pedig a tarts meg az aprót-stádium: