Sokkolta a világot a Trump elleni merénylet, a XX. század óta nem láttunk hasonlót Amerikában

2024.07.15. 07:00
A világot és az Egyesült Államokat is sokkolta a hír, hogy a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott választási gyűlésen merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen közép-európai idő szerint vasárnap kora hajnalban. A szabad világ vezetői posztjaként emlegetett elnökségért induló amerikai politikust bár vérző füllel kísérték le a színpadról, túlélte az ellene irányuló támadást, amelyhez hasonlót az 1981-es Ronald Reagan elleni merényletkísérlet óta nem láttunk az Egyesült Államokban. Cikkünkben összegeztük, mit lehet tudni a Donald Trump elleni gyilkossági kísérletről a történtek óta eltelt első 24 óra után.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdése után mintegy hat perccel a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amit azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

Helyi idő szerint július 13-án szombat délután, magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt a 2024-es amerikai elnökválasztás időpontjához, november 5-éhez közeledve.

A nagygyűlésen több ezren vettek részt, a színpadot három pajtaszerű építmény előtt állították fel, amelyeket üres mezők vettek körül. A támadás Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt, a republikánus politikus a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei vették körbe.

Donald Trump fejsérüléssel, vérző jobb füllel, de saját lábán hagyta el a pódiumot, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után védőgyűrűben kísérték le az emelvényről.

Ezt követően az Egyesült Államok korábbi államfőjét autóba ültették, majd a konvoja elhagyta a helyszínt.

Pennsylvania kormányzója hozta nyilvánosságra, hogy a volt amerikai elnök magángépe elhagyta Butler környékét, ahol a nagygyűlést tartották, majd hozzátette, hogy Trump „az amerikai titkosszolgálat védelme alatt állt, a pennsylvaniai állami rendőrség segítségével”. Az elnökjelölt gépe ottani idő szerint már vasárnap landolt a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren, New Jersey-ben.

A republikánus jelölt kampánycsapata azóta közölte, hogy a volt elnök már „biztonságban” van. A sérüléséről egyelőre nem adtak információt, azt viszont hangsúlyozták, hogy a jövőben további intézkedéseket foganatosítanak a biztonsága érdekében. A politikus közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért.

A támadásban az eddigi információk szerint legalább két ember meghalt, a gyűlés egyik nézője, akit az elnök felé irányuló lövedék találhatott fejbe és azonnal életét vesztette, valamint maga az elkövető, akivel a titkosszolgálat munkatársai végeztek.

Úgy tudni, hogy a két halotton kívül további két személy súlyosan megsérült. Az állami rendőrség azonosította az áldozatot és a sérülteket – akik mindannyian felnőtt férfiak voltak –, de neveket nem voltak hajlandók közzétenni. Később kiderült, hogy az áldozat neve Corey Comperatore, aki tűzoltóként dolgozott, és nemrég töltötte be az ötvenedik életévét. A férfit lányai és felesége gyászolják.

Donald Trump a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagjai hozzátartozóinak is.

Vizsgálják a támadás körülményeit

A nyomozók még nem azonosították a tettes indítékait, ugyanakkor merényletnek minősítették az esetet. A támadóról csupán annyit közöltek, hogy magányos elkövetőről volt szó, a használt fegyverről sem árultak el részleteket. A területet lezárták, és bűnügyi helyszínnek nyilvánították, ahol nagy létszámú nyomozói csoport kezdte meg a további információgyűjtést.

Bár a biztonsági intézkedések közé tartoztak a tribünre néző építmény tetején elhelyezett mesterlövészállások is, az elkövető a nagygyűlés elkerített területén kívül, onnan mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és Pennsylvania állam rendőrségének helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

Az állami rendőrség állítása szerint a titkosszolgálat volt a felelős a helyszín felméréséért, az FBI szerint pedig „meglepő”, hogy a lövöldöző ennyi lövést tudott leadni. Egyes információk szerint azonban alapvető biztonsági hibát vétettek a Trump épségéért felelős szakemberek, ami akár az egykori államfő életébe is kerülhetett volna.

A hírek szerint a rendőrség robbanóanyagokat, egyes információk szerint robbanószerkezeteket talált a támadó gyűlés közelében parkoló autójában, valamint az otthonát is átkutatták, ahol szintén robbanóanyagokra bukkantak. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a terve a nála talált eszközökkel, a merényletben használt fegyver értesülések szerint egy AR-15 jellegű félautomata gépkarabély volt, amiről a bűnüldöző szervek tisztviselői úgy vélik, hogy apja vásárolta, legalább hat hónappal korábban.

A támadás célpontja: Donald Trump

A merényletet követően Donald Trumpot kórházba vitték, amit azóta már elhagyott. A volt amerikai elnök hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

„Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt” – fogalmazott az államfőjelölt, hozzátéve, hogy sebe komolyan vérzett.

A hírek szerint a politikust nem egy lövedék találta el, hanem csak egy üvegszilánk okozta a sérülését, a politikus azonban azt írta közösségi oldalán, hogy egy golyó sebesítette meg a füle felső részét.

A saját tulajdonában lévő, Truth Social nevű közösségimédia-platformon köszönetet mondott az érte elmondott imákért.

„Köszönöm mindenkinek a tegnapi gondolataitokat és imáitokat, hiszen egyedül Isten volt az, aki megakadályozta, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen” – fogalmazott a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Elárulta, hogy egyáltalán nem ijesztette meg őket a támadás, hanem ellenállóak maradnak a hitükben és dacosak a gonoszsággal szemben. A volt amerikai elnök kitért a sebesültekre és a merénylet áldozatára is. „Imádkozunk a sebesültek felépüléséért és szívünkben őrizzük annak a polgárnak az emlékét, akit oly szörnyű módon öltek meg” – hangsúlyozta.

Soha korábban nem volt annyira fontos, mint most, hogy egységesek, erősek és elszántak maradjunk, és amerikaiként megmutassuk valódi jellemünket, és ne engedjük, hogy a gonosz győzzön

hívta fel a figyelmet az elnök, akinek két fia is reagált a történtekre. Donald Trump jr. azt mondta, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Tanácsadói vasárnap közölték, hogy a volt amerikai elnök a szombati választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót, amely hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban és amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után.

„Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé” – olvasható a közleményükben, majd hozzátették, hogy pártjuk jelöltjeként a republikánus politikus „továbbra is megosztja majd vízióját, hogy Amerika újra naggyá váljon”.

A Trump-kampány nemzeti pénzügyi igazgatója, Meredith O'Rourke gyűjtést szervezett az áldozatok és sérültek családjának. A GoFundMe oldalt a támadást követő órákban hozták létre és eddig már több mint 340 ezer dollár – átszámolva több mint 122 millió forint – gyűlt össze.

Az elkövető: Thomas Matthew Crooks

Thomas Matthew Crooks, a 20 éves lövöldöző, aki merényletet kísérelt meg Donald Trump volt amerikai elnök ellen szombaton, a BBC értesülései szerint egy helyi idősek otthonának konyhájában dolgozott. Likvidálását követően nem találtak nála igazolványt, ezért a nyomozók DNS-t használtak az azonosítására.

Pittsburgh külvárosában, Bethel Parkban élt, mintegy 56 kilométerre délre attól a gyűléstől, ahol az amerikai politikusra lőtt. A helyi média beszámolója és az iskola diplomaosztójáról készült videó tanúsága szerint a férfi 2022-ben érettségizett a Bethel Park Gimnáziumban.

A pennsylvaniai választói adatbázisban Crooksot republikánusként regisztrálták, és korábban demokratapárti csoportnak adományozott kisebb összeget. Életkorából adódóan az idei elnökválasztás lett volna az első, amelyen már szavazhatott volna.

Fox News szerint Crooks a 2022-es félidős amerikai választásokon már szavazott. A Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartása szerint egy Thomas Crooks néven feltüntetett személy (ugyanazon a lakcímen) 2021 januárjában 15 dollárt adományozott a Progressive Turnout Project nevű, demokratákhoz közel álló politikai akcióbizottságnak.

CNN helyi idő szerint szombat késő este elérte telefonon Crooks apját, Matthew Crooksot, aki azt mondta: „Nem tudja, mi folyik itt”, de megvárja a nyomozás eredményeit, mielőtt beszélne a fiáról, akivel a hírek szerint a titkosszolgálat emberei végeztek a helyszínen.

Már az is kiderült, hogy a feltételezett merénylő a jelek szerint a YouTube egyik legnépszerűbb, lőfegyverekkel foglalkozó csatornáját népszerűsítő pólót viselte. A helyszínről készült fotókon egy tetőn fekvő, fejéből vérző személy látható, akit rendfenntartó erők emberei vesznek körül. A férfi szürke pólót visel, ujján amerikai zászló van.

A ruhadarab megjelenése és felirata megegyezik egy olyan póló kinézetével, amelyet a Demolition Ranch nevű, lőfegyverekkel foglalkozó YouTube-csatorna honlapján kínálnak eladásra. A Demolition Ranchnak több mint 11 millió feliratkozója van a YouTube-on, ahol a csatorna gyakran tesz közzé videókat különböző típusú lőfegyverekről.

A politikai ellenfél: Joe Biden

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, a Demokrata Párt 81 éves jelöltje a Delaware állambeli Rehoboth Beachen egy templomban tartózkodott, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a történtekről. Arra a kérdésre, hogy szerinte a lövöldözés merénylet volt-e, azt mondta, hogy

van egy véleményem, de nem ismerek minden tényt.

Később telefonon beszélt Trumppal, a Fehér Ház azonban nem számolt be a beszélgetés részleteiről. Az elnök ezután visszautazott Washingtonba, szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket. Az Egyesült Államok elnöke a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel a republikánus elnökjelölt elleni támadást követően.

„Ez beteges” – mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog vetélytársával. „Mindenkinek el kell ítélnie a történteket” – fogalmazott. Egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért, hozzátette, hogy a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

Joe Biden választási stábja közölte, hogy felfüggesztik kampányvideóik vetítését, azon dolgoznak, hogy a leggyorsabban levegyék a televíziós hirdetéseiket, válaszul a Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni szombati merényletre. Az Egyesült Államok elnöke közölte, hogy megvan a véleménye a történtekről, és bár további információkat vár a hatóságoktól, már alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog politikai ellenfelével.

Az amerikai államfő közép-európai idő szerint vasárnap este a Fehér Házból jelentkezett be, ahol elmondta, hogy a Donald Trumppal történtek ellentétesek mindazzal, amit az amerikai nemzet képvisel. Ezenfelül arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy elrendelte a pennsylvaniai nagygyűlés nemzetbiztonsági helyzetének felülvizsgálatát.

Visszhangja és várható hatása a világra

A Donald Trumpot ért merénylet hírére sorra érkeztek a reakciók, a nemzetközi vezetők is elítélték az elnökjelölt elleni fegyveres támadást. Több amerikai politikus – demokraták és republikánusok egyaránt – megdöbbenését és együttérzését fejezte ki, de Hszi Csin-ping kínai elnök és a Kreml is ismertette álláspontját az incidensről. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke X-oldalán azt írta, hogy imádkozik Trumpért ezekben a „sötét órákban”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is üzent, aki a támadást a békepárti politika megakadályozásaként értékelte. Hozzátette, hogy az illetékesek mindehhez a legbrutálisabb, legelképzelhetetlenebb eszközöket is hajlandók bevetni ennek érdekében, mint ahogy azt korábban a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficóval szemben is tették.

Az Egyesült Államok elnöke a bolygó egyik legfontosabb embere, akit a „szabad világ vezetőjeként” szoktak emlegetni. Donald Trump hosszú sorba állt be, habár nem ő volt az első elnök, akit megtámadtak, de

A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni, 1981-es lövöldözés óta egy amerikai elnök vagy elnökjelölt ellen.

Az Index Magyarics Tamás Amerika-szakértőt is megkérdezte a merénylet világpolitikai hatásáról, aki úgy látja, hogy Trumpot olyan politikusnak festik le, aki képes elhozni akár „a világvégét”, bár ez a fajta retorika mindkét oldalon kölcsönösen megtalálható. Mindez együtt viszont ilyen merényletet eredményezett. „A választásra gyakorolt hatásáról beszélni jelenleg még csak spekuláció, a politikai vonzatát most nagyon nehéz kiszámolni” – fogalmazott.