Nincs kihívója Kamala Harrisnek, itt az ideje alelnökjelöltet választania

2024.07.31. 09:30
Bár a jelöltségét hivatalossá tévő Demokrata Nemzeti Konvenció csak augusztus 19-én indul, Kamala Harris amerikai alelnök maradt az egyetlen jelölt, aki szembeszállhat Donald Trumppal a novemberi amerikai elnökválasztáson. A demokrata politikusnak nemsokára saját alelnökjelöltet is választania kell, már a találgatás is elindult, ki a legesélyesebb.

Hetek vannak hátra a 2024-es Demokrata Nemzeti Konvencióig (DNC), ahol hivatalosan megválasztják a demokrata párt elnökjelöltjét. Joe Biden visszalépése után úgy fest, biztosan Kamala Harris lesz Donald Trump ellenfele a novemberi választáson. A Demokrata Nemzeti Tanács (DNC) kedden arról számolt be, hogy 

Joe Biden alelnöke az egyetlen, aki kvalifikálta magát.

Az Egyesült Államok potenciális első női elnökének kampánya eddig jól halad, nemrég 200 millió dollárral támogatták, valamint Barack Obama 44. államfő is beállt mögé.

A demokrata párt delegáltjai augusztus elseje és ötödike között szavazhatnak arról, hogy tényleg Harris legyen-e a Republikánusok ellenfele. Az AP felmérése alapján azonban a támogatást simán megszerzi Joe Biden alelnöke.

Jelöltségének hivatalossá válásához Kamala Harrisnek még szüksége van 300 delegált aláírására, a DNC elmondása alapján viszont már 3923-an nominálták.

A „sima” delegáltak mellett az úgynevezett szuperdelegáltak – a kongresszus demokrata tagjai és a párt vezetői – kivételesen szintén szavazhatnak, mivel Harris támogatottsága megkérdőjelezhetetlen. Alapvetően ezek a párttagok csak az első forduló után voksolhatnának, hogy egy szorosabb versenyben a többi delegált döntése ne kerüljön befolyásolásra.

Ki lesz az alelnök?

Most, hogy Kamala Harris indulása gyakorlatilag garantált, saját alelnökjelöltet kell választania. A legvalószínűbb a BBC beszámolója alapján Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója. Amellett, hogy az állam vezetője nagyon népszerű 2022-es megválasztása óta, Shapiro segíthet Harrisnek megszerezni egy olyan régiót, amely nagyon fontos a Demokrata Pártnak – és amely 2016-ban Trumpra szavazott.

Mark Kelly arizonai kormányzó is esélyesnek tűnik, tekintve, hogy ő is egy hintaállam élén áll. Az egykori űrhajós olykor kritizálta a Biden-kormány döntéseit, valamint sokkal szigorúbb határpolitikát vall, ami segíthet a konzervatívabb választók megnyerésében.

Andy Beshear – aki az utóbbi időben keményen beleállt Trump alelnökjelöltjébe, J. D. Vance-be – szintén jó választás lehet a párt számára. Kentucky kormányzója mindig közel állt Harrishez, valamint egy olyan államban tud sikeres lenni, amelyet Donald Trump magasan megnyert legutóbb. A közoktatás és a reprodukciós jogok támogatása pedig szintén népszerűvé teheti a progresszívabb szavazók körében.

Minnesota kormányzója, Tim Walz az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező lehetőség. Walz 12 évig volt a kongresszus tagja, mielőtt Minnesota élére állt, emellett egyenes hozzáállása szintén a független és konzervatív választók között lehet népszerű.

Pete Buttigieg, a közlekedési államtitkár a Fehér Ház egyik legjobb szónoka lett, emellett több krízist is sikerült megoldania hivatali ideje alatt – többek között az ohiói East Palestine vonatkisiklást és a Baltimore Bridge összeomlását.