Kamala Harris kihívta Donald Trumpot – „Mondd a szemembe!”

2024.07.31. 18:18
Az alelnök kedden Atlantában tartott sztárfellépőkkel teletűzdelt kampánygyűlést, amelyen kihívta republikánus riválisát, Donald Trumpot, hogy álljon ki ellene egy vitára.

Kamala Harris nemrég indult elnökválasztási kampányát Georgiában folytatta, ami az ingadozó államok közé tartozik, de a demokraták szerint számukra nyerhető ez az állam. Megan Thee Stallion popsztár és Quavo rapper/énekes is fellépett, míg Raphael Warnock demokrata szenátor is felszólalt a mintegy tízezer fős tömeg előtt.

Egy hónappal ezelőtt még erőltetettnek tűnt a demokraták győzelmének lehetősége a csatatérállamban, de egyes elemzők most úgy vélik, hogy Joe Biden visszalépése mindent megváltoztathat. Harris kedd este Atlantában, tomboló tömeg előtt azt mondta, hogy a választási versenyben a lendület megváltozott, írja a BBC.

Eddig esélytelenebbnek érezte magát Georgiában, de rámutatott arra, hogy Joe Biden 2020-ban hogyan vitte el az államot.

Világosan látom, hogy a Fehér Házba vezető út ezen az államon keresztül vezet.

− tette hozzá az alelnök.

Harris később rátért a szeptemberi elnökjelölti vita témájára, amire Donald Trump még nem kötelezte el magát teljes mértékben, viszont elárulta, hogy csak akkor hajlandó vitázni vele, ha hivatalosan is elnökjelöltté választották a Demokrata Nemzeti Konvención.

Donald, nagyon remélem, hogy átgondolja, hogy találkozzon velem a színpadon, mert ahogy a mondás tartja, ha van mondanivalója, mondja a szemembe

– fogalmazott Harris.

Azonban az olyan ingadozó államok, mint Georgia, döntő szerepet játszhatnak az elnökválasztáson. Mindkét párt a saját oldalára szeretné állítani a szavazásig. Donald Trump is kampányolni fog szombaton Atlantában − ugyanott, ahol Kamala Harris is, hogy támogatást szerezzen a csatatérállamban.

Mindkét fél képviselői magabiztosan nyilatkoztak Georgia támogatását illetően. Hank Jackson georgiai demokrata képviselő elmondta, hogy „a lelkesedés robbanásszerűen megnőtt”, mióta Kamala Harris lehet a demokrata párt jelöltje. Kiemelte, hogy az afroamerikai szavazók magas száma növelheti Harris támogatottságát.

A Reuters/Ipsos felmérése szerint noha a regisztrált szavazók körében az alelnök országszerte egy százalékponttal vezet Trump előtt (43−42 százalék), de Georgiában még mindig erős Trump támogatottsága. A republikánusok pedig magabiztosan vélik, hogy ez az ingadozó állam a volt elnökre adja le voksát.