Hivatalos: Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje

2024.08.02. 20:34
Kamala Harris átlépte a szükséges küszöböt, így ő lesz a demokraták elnökjelöltje az amerikai választásokon. A hivatalos jelölésre csak az augusztus 19. és 22. között tartandó demokrata konvención kerül sor.

Kamala Harris amerikai alelnök a demokrata párt jelölőgyűlésén átlépte a szükséges küszöböt, és megszerezte a demokraták elnökjelöltségét – írja a BBCAz Egyesült Államok alelnöke telefonon azt mondta, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy ő az esélyes jelölt.

Kamala Harris az első fekete nő és az első dél-ázsiai nő, aki egy nagy amerikai politikai párt elnökjelöltje lett. Ha novemberben legyőzi Donald Trumpot, a republikánusok jelöltjét, ő lesz Amerika első női elnöke.

Ellenfél nélkül indult a virtuális névsorolvasáson, miután Joe Biden elnök a múlt hónapban visszalépett, és azonnal támogatásáról biztosította helyettesét. Több potenciális riválisa is követte példáját. Péntek délután Kamala Harris hivatalosan is jelölt lett, miután megszerezte a jelöltséghez szükséges 2350 küldött támogatását.

Hiszünk Amerika ígéretében, és erről szól ez a kampány

– mondta rövid telefonos nyilatkozatában Kamala Harris, amikor átlépte a küszöböt. Hozzátette: „benne vagyunk, úton vagyunk, és nem lesz könnyű, de véghez fogjuk vinni”.

Az augusztus 19. és 22. közötti demokrata konvenciót megelőző virtuális jelölési folyamatról szóló döntés még akkor született, amikor Joe Biden volt az esélyes jelölt. A hivatalos jelölésére azonban ezen az eseményen kerül sor.

A küldötteknek nem kell szavazniuk az alelnöki választásról, Kamala Harris ugyanis várhatóan hétfőig megnevezi jelöltjét.