Hekkertámadás érte Donald Trumpot, fontos adatok szivároghattak ki

2024.08.11. 15:23
Feltörték Donald Trump kampánystábjának belső rendszerét, amire az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje is reagált, és közölte: Iránnak tulajdonítja az akciót. Irán ENSZ-képviselete erre válaszul azt írta, hogy „nem ad hitelt az ilyen jelentéseknek”. A Fehér Ház elítélte a külföldi beavatkozási kísérletet.

A Politico szombaton arról számolt be, hogy július 22-től egy névtelen fiókból olyan e-mailek birtokába jutott, amelyek feltehetően Donald Trumpnak, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltének kampánystábjából származó dokumentumokat tartalmaztak. Még aznap, nem sokkal később a republikánus jelölt csapata megerősítette, hogy meghekkelték a belső rendszerüket, Iránt tették felelőssé a szivárogtatásért.

A beszámoló szerint az elmúlt hetekben egy illető – aki egy AOL e-mail-fiókot használt, és csak „Robert”-ként azonosította magát – olyan üzeneteket továbbított, amelyek egy magas rangú Trump-kampánytisztviselőtől származó belső kommunikációnak tűntek.

Az iratok között szerepelt egy kutatási dosszié, amelyet a kampány a jelek szerint a republikánus alelnökjelöltről, J.D. Vance ohiói szenátorról készített, és amely február 23-i keltezésű volt.

Az anyagokat két, azokat ismerő és névtelenséget kérő személy hitelesnek találta, egyikük az említett dossziét Vance átvilágítási mappájának előzetes változataként jellemezte. Az akta egy 271 oldalas leírást tartalmazott, amely a szenátor múltjára és nyilatkozataira vonatkozó, nyilvánosan elérhető információkon alapult, és bizonyos részeket – például a Trumppal szembeni múltbeli kritikáit – a dokumentumban „potenciális változások”-ként jelölték meg.

„Robert” ezentúl egy másik vizsgálati irat részletét is továbbította, amely Marco Rubio floridai szenátorról, az alelnökjelöltség döntőjébe került politikusról szólt. Úgy fogalmazott, hogy

különféle dokumentumokkal rendelkeznek [Donald Trump – A szerk.] jogi és bírósági dokumentumaitól kezdve a belső kampánybeszélgetésekig.

Arra a kérdésre, hogy hogyan jutottak hozzá az anyagokhoz, azt mondta, hogy azt javasolja, ne kíváncsiskodjanak azok származásáról, ugyanis „bármilyen válasz erre a kérdésre kompromittál engem, és jogilag is korlátozza önöket a közzétételükben”. A hekker által megszerzett információk köre nem világos, de komoly biztonsági rést jelent Trump kampányának pajzsán.

Trump és a kampánycsapat is reagált, Iránnak tulajdonítják az akciót

Az Egyesült Államok Republikánus Pártjának elnökjelöltje, Donald Trump stábja a dokumentumok nyilvánosságra hozatalában „az Egyesült Államokkal szemben ellenséges külföldi forrásokat” hibáztatta, hivatkozva a Microsoft pénteki jelentésére, amely szerint iráni hekkerek júniusban fokozták az amerikai elnökválasztás befolyásolására és megfigyelésére tett kísérleteiket, és ehhez liberális és konzervatív szavazókat célzó álhírportálokat hoztak létre.

A Trump-kampány szóvivője, Steven Cheung szombaton a CNN-nel közölte, hogy

ezeket a dokumentumokat illegálisan szerezték meg az Egyesült Államokkal szemben ellenséges külföldi forrásokból, azzal a céllal, hogy beavatkozzanak a 2024-es választásokba és káoszt szítsanak a demokratikus folyamatainkban.

„Pénteken a Microsoft jelentése szerint iráni hekkerek 2024 júniusában betörtek az amerikai elnökválasztási kampány egyik »magas rangú tisztviselőjének« fiókjába, ami egybeesett Trump elnök alelnökjelölt-kiválasztásának időzítésével” – hangsúlyozta.

A Politico felhívta a figyelmet azokra a múlt hónapban készült jelentésekre, amely szerint az amerikai hírszerzés egyre több bizonyítékot kapott arról, hogy Irán Donald Trump megölésére irányuló terveken dolgozik, megtorlásul a 2020-ban elrendelt Kászem Szolejmáni iráni katonatiszt elleni merényletre. Szombati nyilatkozatában Steven Cheung hivatkozott ezekre a jelentésekre, mondván,

az irániak tudják, hogy Trump elnök meg fogja állítani a rémuralmukat, ahogyan azt tette az első négy évében is a Fehér Házban.

Reuters kiszúrta, hogy szombaton késő este Trump a Truth Social-oldalán posztolta, hogy a Microsoft épp most tájékoztatta a kampányt arról, hogy Irán feltörte az egyik weboldalukat. A republikánus politikus Iránra hárította a felelősséget, hozzátéve, hogy „csak a nyilvánosan elérhető információkat tudták megszerezni”. A támadással kapcsolatban további részleteket nem közölt.

Az azonban még mindig nem világos, hogy valóban Irán volt-e felelős az akcióért, az ország ENSZ-képviselete kijelentette, hogy „nem ad hitelt az ilyen jelentéseknek”. „Az iráni kormánynak nincs sem szándéka, sem indítéka arra, hogy beavatkozzon az Egyesült Államok elnökválasztásába” – áll a képviselet közleményében. Arra a kérdésre sincs válasz, hogy a Trump-kampány kapcsolatban állt-e a bűnüldöző szervekkel, az FBI közleményében azt írta, hogy az ügynökség „tudatában van a médiajelentéseknek, és jelenleg nincs további kommentárunk vagy információnk”.

A Fehér Ház szombaton közölte, hogy elítéli a választásokba való külföldi beavatkozási kísérletet. „Mint már többször is hangsúlyoztuk, a Biden–Harris-kormány határozottan elítél minden olyan külföldi kormányt vagy szervezetet, amely megpróbál beavatkozni a választási folyamatunkba, vagy megpróbálja aláásni a demokratikus intézményeinkbe vetett bizalmat” – mondta az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.