A Las Vegas-i kaszinók dolgozói dönthetik el az amerikai elnökválasztást

2024.09.21. 17:40
Nevada az egyiki legfontosabb billegő állam az Egyesült Államokban, így könnyen lehet, hogy az itteni eredmények fogják eldönteni a végeredményt. Nagyon úgy néz ki, hogy a Las Vegas-i szolgáltatóiparban dolgozók között – akiknek részvétele a választáson kardinális kérdés – Biden 2020-as szavazóinak egy része elfordult a demokratáktól.

A Las Vegas-i Strip közelében egy lepukkant kaszinóban Sequoia Kayo az egyetlen működő liftben ülve tölti a napját, és felügyeli a vendégeket, akik a nyerőgépekbe való pénzdobálás után beözönlenek.

A bűn városának rengeteg kaszinójában virágzik az üzlet – 2023-ban Clark megye, ahol Las Vegas található, már a harmadik egymást követő évben rekordbevételt, 13,5 milliárd dollárt könyvelt el, mivel a látogatók száma szinte a járvány előtti csúcsra ugrott. 

A 41 éves Kayóhoz azonban még nem jutott el a pénzeső. 15 dollárt keres óránként, és küzd a magas élelmiszer-, benzin- és gépjármű-biztosítási költségekkel, valamint az egy hálószobás lakásáért fizetett 1300 dolláros bérleti díjjal – írja riportjában a Financial Times

Biden alatt minden drágább. Én mindenképpen Trumpra fogok szavazni. Trump bővítette a foglalkoztatást, és sokkal olcsóbb volt a bevásárlás

– mondta.

Miguel Espinoza, aki a megyének dolgozik, és a város közparkjait tartja karban, nem szavazott Donald Trumpra 2020-ban, de most ezt fogja tenni. „Amikor Trump volt hatalmon, a gazdaság egyszerűen jobb volt” – mondta.

Harris elfogadta a borravaló Trump által belengetett adómentességét, amelyet a minimálbér emelésével párosított. Emellett azt tervezi, hogy 25 ezer dollárt kínál az első lakást vásárlóknak, és 6000 dolláros adókedvezményt nyújt az újszülött gyermekes családoknak. Azt is ígérte, hogy fellép a vállalatok árdrágító magatartása ellen.

Nevadában azonban a magas üzemanyagár a legkardinálisabb kérdés. Bár az amerikai átlagárak jelenleg alig haladják meg a 3,20 dollárt gallononként, Nevadában az ár meghaladja a 4 dollárt.

Trump az üzemanyag olcsóbbá tételét ígérte Biden klímaprogramjának visszavonásával és a korlátlan kitermelés engedélyezésével. Bár az amerikai olajkitermelés már most is rekordmagas, és Nevadában a benzinárak nagyrészt a szomszédos Kaliforniában – az Egyesült Államok talán legdrágább államában – érvényes benzinárakat tükrözik.

Rémálom Kamala Harris számára

A szolgáltatóiparban dolgozó nevadaiak erősen a republikánus jelölt támogatása felé hajlanak – és valódi rémálom a demokrata Kamala Harris számára, hogy mindez a maroknyi csatatérállam egyikében történik, amelyek a Fehér Házért folyó idei versenyről döntenek.

Júliusban a szövetségi adatok szerint Nevadában volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta valamennyi állam közül. Emellett az állam a 2022-es kritikus évben országszerte a második legmagasabb inflációs rátát szenvedte el – bár az árak most jóval lassabban emelkednek.

A régóta Las Vegasban élők azonban dühösek a magas költségek miatt, amelyek az élelmiszerektől kezdve a biztosításokon át az olyan egyszerű örömökig, mint a vacsorázás vagy a koncertlátogatás, mindenre kiterjednek. 

Biden 2020-as szavazóinak egy része elfordul a demokratáktól. Mások, akik eddig otthon maradtak, most motiváltak, hogy novemberben Trumpra szavazzanak.

Ez az elmúlt négy év rossz volt a gazdaságnak és az életkörülményeinknek 

– mondta a lapnak Heman Santos, egy 22 éves építőipari munkás, aki korábban a demokratákra szavazott, de most fontolgatja, hogy a republikánus jelöltet választja.

A gazdaság lesz a legfontosabb kérdés a választásokon

Még ha az infláció enyhült is, a felmérések szerint a magas megélhetési költségek továbbra is az amerikai szavazók fő témája maradt. Az FT és a Michigan Ross Poll közelmúltban készült felmérése azt mutatta, hogy bár több szavazó bízik Harrisben a gazdasággal kapcsolatban, mint Trumpban, ugyanakkor úgy gondolják, hogy anyagilag jobban járnának a republikánus jelölt elnöksége alatt.

Mindkét jelölt felvázolta a magas megélhetési költségek kezelésére vonatkozó terveit. Trumpéban széles körű adócsökkentések és alacsonyabb kormányzati kiadások szerepelnek, valamint a borravaló megadóztatásának megszüntetése – ez a politika egyenesen a szolgáltatási iparban dolgozó nevadaiakat érinti, akiknek szavazatai eldönthetik a választásokat.  

A kevésbé alapvető fontosságú javak is elérhetetlenné válnak a frusztrált munkavállalók számára az Egyesült Államok szórakoztatóipari fővárosában. „A koncertjegyek ára mostanra teljesen megőrült” – mondta Noah Raczkowski, aki a T-Mobile Arénában, a város egyik legnagyobb stadionjában dolgozik.

A hely koncerteknek ad otthont, többek között nemrégiben az idősödő rocksztár, Bruce Springsteen is fellépett, akinek dalai a munkásosztálybeli Amerikát romantizálják. Raczkowski azt látta, hogy nem tudta megfizetni a jegyeket.

Volt végre egy koncert, amire valóban el akartam menni, ahelyett hogy dolgoztam volna rajta. De a legolcsóbb jegyek 600 dollárba kerültek.

Sokan a vállalatokat hibáztatják

Vannak azonban arra utaló jelek, hogy Harris gazdasági diagnózisát a magas költségekről – miszerint a vállalatok drágítják az árakat – kezdik elfogadni egyes szavazók körében. Az FT–Michigan Ross közvélemény-kutatása az elmúlt hónapokban azt mutatja, hogy a szavazók következetesen a „nagyvállalatokat” okolják a magas költségekért, nem pedig más tényezőket.

Mások azzal vádolták a vállalatokat, hogy a fogyasztókra hárítják a tisztességes bérek kifizetésének terhét, különösen az éttermi ágazatban, ahol az amerikaiaktól már elvárják, hogy 20 százalék borravalót adjanak a számlájukon felül, hogy segítsék a felszolgálók fizetését.

Mary Casillas, aki kozmetikusként dolgozik, és a Vegasba özönlő sok menyasszony sminkelésével foglalkozik, megijedt, hogy az In-N-Out Burger gyorsétteremben rendszeresen megrendelt ételek ára megugrott. „Két hónap alatt 20 dollárról 27 dollárra nőtt” – mondta. 

Ő is a vállalatokat hibáztatta, nem a demokratákat. „Szerintem a cégek tehetnek róla – ahelyett hogy gondoskodnának a dolgozóikról, csak többet kérnek tőlünk.”

Casillas, aki három évvel ezelőtt a kaliforniai Long Beachről költözött Las Vegasba, hogy csökkentse megélhetési költségeit, azt mondta, hogy még mindig nem tudott pénzt félretenni. 

Trumpot azonban egyenesen elutasította mint hiteles lehetőséget.

Konzervatív családban nőttem fel – de van különbség egy republikánus és egy valódi pszichopata között. Én Kamalára szavazok

– mondta.