Észak-Korea és Amerika a rakétákról tárgyal

2000.07.10. 20:49
Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban újrakezdődtek a koreai rakétaprogramról folytatott tárgyalások az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Phenjan megerősítette, hogy amerikai nyomásra nem mond le rakétaprogramjáról, és az amerikaiak tárgyalási pozícióit gyengítheti a rakétavédelmi program hétvégi kísérletének kudarca.
Robert Einhorn, az amerikai delegáció vezetője
Bizakodik
Robert Einhorn, az amerikai delegáció vezetője nem árult el részleteket a delegáció stratégiájával kapcsolatban, de bizakodóan nyilatkozott a tizenöt hónapja megszakadt megbeszélések további sorsát illetően: szerinte a júniusi Korea-közi csúcs után a mostani háromnapos tárgyalássorozat is eredménnyel zárulhat.

Phenjan ennek ellenére határozottan kijelentette, hogy amerikai nyomásra semmiképpen sem állítja le rakétaprogramját. Az esetleges exportcsökkentésért cserébe pedig három évig évi egymilliárd dollárt követel kompenzációként Washingtontól.

Jelenleg Észak-Korea rakéta-programja jelenti a legkomolyabb veszélyt az Egyesült Államokra
Washington szerint jelenleg Észak-Korea rakéta-programja jelenti a legkomolyabb veszélyt az Egyesült Államokra. Korea a szovjet (kis hatótávolságú) Scudok technológiájából fejlesztette tovább nagy hatótávolságú rakétáit. A Taepondong rakéták feltételezett hatótávolsága 1500 kilométer felett van. 1998-ban Phenjan tesztelt egy interkontinentális rakétát, amely Japán felett átrepülve a Csendes-óceánba zuhant, komoly riadalmat keltve ezzel a nyugati világban. Elemzők szerint a Koreai NDK 2005-re kifejleszthet olyan hordozót, amelyekkel már az USA területét is elérheti.

Saját programja mellett valószínűleg Korea más országoknak is ad el rakétatechnológiát, feltehetően Pakisztán és Irán is phenjani segítséggel fejleszti közepes hatótávolságú rakétáit.

Az amerikai fél pozícióit gyengíti a szombati rakétakísérlet kudarca
A két ország már négy tárgyalási fordulón van túl, melyek egyetlen eddigi eredménye, hogy 1999 szeptemberében Korea elfogadta a nagy hatótávolságú rakéták tesztjeit tiltó moratóriumot az USA-szankciók enyhítéséért cserébe. A legutóbbi tárgyalási szakasz akkor zárult le, mikor az Egyesült Államok a rakétaprogram feltétel nélküli és azonnali feladására szólította fel Észak-Koreát, és ezt Korea - nem túl meglepő módon - elutasította.

A mostani tárgyalásokon valószínűleg gyengíti az amerikai fél pozícióit, hogy szombaton kudarcot vallott az amerikai rakétavédelmi program harmadik kísérlete (eddig csak egy volt sikeres), tehát nem biztos, hogy a már említett 2005-ös ,,határidőre" Amerikának már nem lesz félnivalója a koreai rakétáktól.  • Tippek
  • Hírek