Jenő
-2 °C
6 °C

Obama mellé álltak az afroamerikaiak

2007.02.28. 13:46
A demokratáknál egyre izgalmasabb, a republikánusoknál egyre egyértelműbb az elnökjelöltségi harc. Az amerikai politika Nagy Fekete Reménysége 24 százalékról 12-re csökkentette hátrányát Clintonnéval szemben, Rudy Giuliani viszont nagyon elhúzott John McCaintől.

Rohamosan nő Barack Hussein Obama, az első, esélyesként emlegetett fekete elnökjelölt-jelölt népszerűsége, írja a Washnington Post az ABC Newszal közös felmérésére hivatkozva. A felmérés szerint míg a demokrata jelöltek versenyében vezető Hillary Clinton népszerűsége januárhoz képest öt pontot esett, a Hollywood támogatását is megnyerő Obamáé hét pontot nőtt.

A demokrata jelöltek versenyét azért még mindig Clintonné vezeti 36 százalékkal, Obama 24 százalékkal a második. A harmadik helyen Al Gore ál 14 százalékkal, bár az árampazarló környezetvédő állítja, hogy nem szándékozik jelöltetni magát. A negyedik helyen a 2004-es alelnökjelölt, John Edwards áll 12 százalékkal.


Mivel Gore valószínűleg nem indul, a Post és az ABC úgy is elvégezte a mérést, hogy Gore-t nem választhatták a válaszadók. Gore tábora várható módon – Gore Clinton alelnöke volt – Clintonnét erősíti. A Gore nélküli mintában Clintonné 43, Obama 27, Edwards 14 százalékon áll.

A republikánusok versenyében ellentétes trendek érvényesülnek. A jobboldalon az eddigi frontruner, Rudy Giuliani tíz pontot erősödött, most 44 százalékon áll. John McCain népszerűsége 27 százalékról 21 százalékra esett. Meglepő módon Giuliani a fehér evangélikusokat tudta elcsábítani McCaintől, pedig ő, az arizonai szenátorral szemben, abortuszpárti.

A republikánus háziverseny harmadik helyén Newt Gingrich, az 1994-es konzervatív forradalom főideológusa áll 15 százalékkal, Mitt Romney massachusettsi kormányzó 4 százalékkal a negyedik.

Mivel az elnökválasztási versenyben most először van komoly esély arra, hogy nő vagy fekete jelölt küzdjön meg az elnökségért, a Post és az ABC a nőkkel és feketékkel kapcsolatos választói attitüdöket is vizsgálta. Az eredmény meglepő volt, mint kiderült, az amerikaiakat ez nem igazán érdekli, viszont nem szívesen szavaznának 72 évesnél öregebb vagy mormon jelöltre. Ez főleg a hetvenéves McCaint és a mormon Romneyt keserítheti el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?