Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vádalkut köt Lynndie England

2005.05.01. 20:51
Hét vádpontban bűnösnek mondja magát az Abu Graib börtönben készült fotókról ismertté vált Lynddie England közlegény, így várhatóan enyhébb büntetést kap a hadbíróságtól.

Bűnösnek vallja magát hétfőn kezdődő perében az Abu Graib-i botrány jelképes alakja, a pórázos Lynndie England amerikai katonanő, aki a Washington Post szerint vádalkut kötött az ügyészséggel.


Lyyndie. Képek csak erős idegzetűeknek
A 22 éves női tartalékost akkor ismerte meg a világ, amikor 2004 tavaszán nyilvánosságot láttak azok a digitális fotók, amelyeket amerikai katonák késztettek saját szórakozásukra iraki foglyok megalázásáról és kínzásáról a Bagdad melletti börtönben. Az egyik képen England kutyapórázon tart egy földön fekvő meztelen iraki férfit, a másikon cigarettával szája sarkában vigyorogva mutat egy meztelen fogoly ágyékára, egy harmadikon pucér rabok groteszk gúlájánál pózol.

Legfeljebb 11 év

A női közkatonát a vádalkunak köszönhetően legfeljebb 11 évre ítéli a texasi Fort Hood támaszponton tárgyaló hadbíróság, noha egyébként 16 és fél év börtönbüntetés várna rá. Ügyvédje, Jonathan Crisp százados közlése szerint Lynndie England hét vádpontban fogja bűnösnek vallani magát, így összeesküvésben, foglyokkal való kegyetlen bánásmódban és szeméremsértő magatartás vádjában. Két vádpontot az ügyészség elejtett.

Egyik ügyvédje a vádalku előtt azt mondta, védencét parancsnokai utasították, hogy a pórázzal pózoljon. Kiválasztották a legkisebb, legfiatalabb, legalacsonyabb rangú nőt, akit csak találhattak, hogy ezzel is fokozzák az iraki fogoly megaláztatását. A botrány kipattanása után anyjának hazatelefonálva azt mondta, hogy "rossz időben rossz helyen volt".

Összesen hét katona ellen indítottak büntetőjogi eljárást Abu Graib ügyében. Hatan kötöttek közülük vádalkut, és egyedül Lynndie England vőlegénye tartott ki amellett, hogy parancsra cselekedett. Őt januárban az ügyben hozott eddigi legkeményebb büntetésre, tíz évre börtönre ítélte a hadbíróság.

A felettesek büntetlenek maradtak

Hivatásosos tisztek és a hierarchiában fölöttük álló katonák ellen vádemelés nem történt. A hadsereg főszemlélője a minap a fogolykínzások ügyében lezárta a vizsgálatot és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlenegy tiszt vagy tábornok sem vonható felelősségre a parancsnoki láncban a botrányért.