Valér
-2 °C
0 °C

Csak a felsővezetés nézhet kábelcsatornákat Vietnamban

2002.06.24. 15:31
A helyi média a kommunista párt szócsöve Vietnamban. A külföldi adók egy részét eddig nézhette a nép, de egy új rendelkezés szerint ez a jog ezentúl csak a funkcionáriusokat illeti meg. A párt berzenkedik a "rossz" tudósításoktól is, nem szeretik, ha a lapok tényfeltáró cikkeket közölnek.
Egyedül a Kommunista Párt, illetve a kormányzat vezető tisztségviselői nézhetik majd a külföldi kábeltelevíziókat a vietnami kormány legújabb rendelkezése alapján - adta hírül hétfőn a helyi hivatalos sajtó.

Phan Van Khai miniszterelnök még a múlt héten írta alá a rendeletet, amely része a média állami felügyelet alá vonását követő kormányzati politikának.

Se CNN, se MTV

Vietnamban minden televíziócsatornát, minden újságot a kommunista kormány, illetve a Kommunista Párthoz kötődő néhány szervezet felügyel, ekképp a média a párt szócsöveként működik. Az utóbbi években azonban az állami szolgáltatók olyan televíziós csomagokat kínáltak, amelyekben az átlagos vietnami polgár elérhette a CNN, az MTV vagy éppen a Discovery Channel adásait is, ráadásul néhány újság fontos szerepet játszott az utóbbi hónapokban a politikai és az alvilág összefonódásának leleplezésében.

Le a "rossz" tudósításokkal

A múlt héten azonban a párt arra szólította fel a lapokat, hogy mérsékeljék a botrányokról szóló cikkeket, a hivatalos sajtóban pedig már korábban megindult a kampány a külföldi kábeltelevíziókban megjelenő "rossz" tudósítások ellen, amelyek állandóan felhánytorgatják az emberi jogok megsértését és egyéb vádakat is hangoztatnak az országgal szemben. A múlt heti Forradalmi Sajtó Napján a párt bejelentette, hogy a média ismét felügyelet alá kerül.

Orwelli szűrés

A jövőben tehát e negatív információáradatot úgy szűrik meg, hogy a külföldi tévéállomásokat csak a kormányzat vezető tisztségviselői, miniszterek, kormányzók, polgármesterek és azok helyettesei, valamint a párt vezetői nézhetik. A szabályozás alól kivételt csak a Vietnamban működő külföldi szervezetek és a külföldieket elszállásoló hotelek képeznek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!