Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Leszerepelt a Magyar Koalíció a vajdasági tartományi választáson

2008.05.26. 10:58
Miközben a Nyugat-barát pártok hatalmas győzelmet ünnepelhetnek, szövetségesük, a Magyar Koalíció Pártja csúnyán leszerepelt a vajdasági parlamenti választásokon. A 120 tagú tartományi gyűlésnek csupán kilenc magyar tagja lesz. A Demokrata Párt az országos választáson megszerzett diadalát a Vajdaságban az abszolút többség megszerzésével tetézte.

A Nyugat-barát pártok elsöprő diadalát és a Magyar Koalíció Pártjának teljes kudarcát hozták a vajdasági tartományi választások. A Demokrata Párt és a liberális G17+ Az Európai Vajdaságért nevű koalíciója abszolút többséget, 64 mandátumot szerzett a 120 tagú tartományi parlamentben.

A szintén a Nyugat-barátokhoz húzó MKP viszont csúnyán leszerepelt. Az első fordulóban csupán öt mandátumot szerzett, a második fordulóba bejutott 11 jelöltje közül meg csupán négy nyert, így összesen kilenc magyar képviselője lesz csupán a tartományi gyűlésnek.

A magyar jelöltek egy kivételével mindenhol a Demokrata Párt jelöltjeivel kerültek szembe, azaz a magyar szavazók többsége az etnikai párttal szemben is a demokratákat támogatta. Temerinben a magyar jelöltet a szerb radikálisok jelöltje győzte le, összesen 29 szavazattal.

A tartományi választáson a második helyen a Szerb Radikális Párt végzett 25 mandátummal. Vojiszlav Kostunica Szerb Demokrata Pártja, koalícióban az Új Szerbiával hat mandátumot szerzett, akárcsak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga. A szocialisták és a nyugdíjaspárt öt-öt helyet szerzett, és öt független képviselő is bejutott a tartományi parlamentbe.