Ágnes
-1 °C
2 °C

Amerikai őrök mellett pakolták ki a fegyverraktárat

2004.11.04. 18:40
Több amerikai katona is megerősítette, hogy már az amerikaiak uralma idején fosztották ki azt a fegyverraktárt, ahonnan 380 tonna atomfegyvergyártáshoz is használható robbanóanyag tűnt el. A Los Angeles Timesnak nyilatkozó katonák szerint a tucatnyi őr tehetetlenül figyelte a fosztogatást, nem kapott erősítést. A Pentagon tagad, korábban az oroszokra próbálta fogni a robbanószer eltűntetését.
Tucatnyi tehetetlen amerikai katona szeme láttára fosztották ki az al-kakaai hadianyagraktárt, ahol 380 tonna nagy hatékonyságú, atomfegyvergyártáshoz is használható robbanószert is elraboltak, írja a Los Angeles Times. A lap értesülései szerint az amerikai hadvezetés - bár a Pentagon saját bevallása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentései alapján ismerte a raktár jelentőségét - alig küldött katonákat a helyszín biztosítására.

Káosz, mint Los Angelesben

A Huszein-rezsim bukását követő hetekben aztán megjelentek a fosztogatók. A raktárt őrző tucatnyi tartalékos és nemzeti gárdista tehetetlen volt a túlerővel szemben. Hiába küldtek vészjelzéseket a parancsnokaiknak, választ nem kaptak, írja a Los Angeles Times.

"Teljes volt a káosz. Mint Los Angelesben, a Rodney King megverését követő zavargások idején", nyilatkozta a lapnak egy, a neve elhallgatását kérő tiszt. A lap beszámolóját a hadsereg két különböző alakulatának katonái is megerősítették. Valamennyi nyilatkozó a neve elhallgatását kérte, "mert tart a Pentagon bosszújától", írja a lap.

Tagadnak

A Pentagon bosszús is lehet, a 380 tonna robbanószer eltűnéséről szóló iraki jelentések után rögtön tagadták, hogy az már amerikai megszállás alatt történt volna. A védelmi minisztérium egyik miniszterhelyettese, John A. Show "szinte biztos" volt abban, hogy a robbanószereket egy titkos összeesküvés keretében orosz különleges alakulatok csempészték ki Irakból, hogy eltűntessék az orosz-iraki fegyverkereskedelem nyomait. A bizonyíték nélküli vádaskodást Oroszország visszautasította.

A Pentagon a kémtörténet mellett még azt is felhozta, hogy a 380 tonna robbanószer eltűntetéséhez több tucat, az amerikai csapatokkal azonos útvonalakat használó teherautó kellett volna. Ez a védelmi minisztérium szerint szintén azt bizonyítja, hogy a robbanószer nem az amerikai uralom idején tűnt el.

A Los Angeles Times megkeresésére a védelmi minisztérium közölte, hogy "komolyan veszik az eltűnt robbanószerek ügyét, ellenőrzik az incidens körülményeit".