Piroska
-2 °C
5 °C

Ellenfele mentette fel Walesát az ügynökvád alól

2005.05.23. 19:15
Legnagyobb politikai ellenfele, az 1981-ben szükségállapotot hirdető Wojcieh Jaruzelski tábornok mentette fel Lech Walesát az újra felbukkanó ügynökvádak alól. A Szolidarítást szétverő Jaruzelski dél-afrikai típusú békéltetést szeretne. A két ellenfél kézfogással búcsúzott egymástól.

Soha nem dolgozott a kommunista lengyel titkosszolgálatnak Lech Walesa, jelentette ki a Szolidaritás Szakszervezet egykori vezéréről legnagyobb politikai ellenfele, Wojcieh Jaruzelski tábornok. Jaruzelski egy egyórás televíziós műsorban vitatta meg a rendszerváltáshoz vezető folyamatokat a később államfőnek választott Walesával.

Jobbról támadják

A két politikus beszélt a szükségállapot 1981-es bevezetéséről és a Szolidaritás szétveréséről. Jaruzelski tábornok Walesa többszöri sürgetésére elismerte, hogy soha nem tekintette Walesát "olyan valakinek, aki a hatóságok számára dolgozik". Mint mondta ennek legfényesebb bizonyítéka a kommunista rendszer sikeres megdöntése.

A Walesát érintő ügynökvádakat legutóbb a fundamentalista katolikus Radio Maryja melegítette fel, jóllehet a vádak ellen a katolikus egyház képviselői már az 1989-es kerekasztal-tárgyalásokon tiltakoztak. Konzervatív nacionalista körökben az elmúlt hónapokban mind hangosabban megfogalmazódott az a szintén nem újkeletű vád, hogy a Szolidaritás nem is a szabad Lengyelországért harcolt, hanem a nép érdekeit feláldozva lepaktált a kommunista vezetőkkel, megosztozott velük a hatalmon, elszabotálva ily módon az igazi rendszerváltást.

Békéltetnének

Walesa és Jaruzelski utoljára 1981 őszén folytatott részletes beszélgetést. Kezet utoljára 1989-ben a lengyel parlamentben adtak egymásnak. A vasárnap televíziós vita végén Jaruzelski megismételte javaslatát, hogy dél-afrikai mintára Lengyelországban is állítsanak fel egy megbékélési bizottságot, amely mélyrehatóan megvizsgálná a lengyel kommunista múltat. Walesa azzal válaszolt, hogy támogatna egy ilyen intézményt, amely szerinte a fasizmus és kommunizmus bűneit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete égisze alatt működhetne.

A vita után a két volt államférfi, a két egykori nagy ellenfél kezet rázott egymással, és ígéretet tett, hogy a megbékélés érdekében további hasonló vitákat fognak rendezni.