Benedek
-5 °C
5 °C

Zentai betegsége nem mentség a nácivadász szerint

2006.02.13. 14:01
A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ nácivadásza felszólította a 84 éves, háborús bűnökkel vádolt Charles Zentait (Zentai Károly), hogy álljon európai bíróság elé és feleljen tetteiért.

"A magyar kormány nem kérte volna Zentai kiadatását, ha nem lenne rá alapos oka" - mondta Zuroff hétfőn az ausztrál Southern Cross Rádiónak adott nyilatkozatában. "Nem látom okát, hogy miért ne adnák ki nyíltan. A kiadatás lehetőséget biztosítana Ausztráliának is, hogy hatékony jogi lépést tegyen egy feltételezett náci háborús bűnös ellen, aki ebben az országban lelt menedéket" - tette hozzá.

A Zentai kiadatásáról dönteni hivatott bírósági tárgyalás hétfőre volt kiírva, a védelmét ellátó ügyvédi csoport azonban beadványt juttatott el a szövetségi bírósághoz, így az ügyet csak márciusban fogják tárgyalni.

Zentai a vád szerint 1944-ben meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert. A magyar hatóságok még 2004-ben kérték az Ausztráliában élő Zentai kiadatását, majd tavaly márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője Perth-be utazott, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Zentai nyomára ugyanis az Utolsó Esély műveletben bukkantak rá a központ nácivadászai.

"Arra emlékeztetném Zentait, hogy az ausztrálok adójából spórol, ha európai bíróság tárgyalja az ügyet. Ha visszamegy Magyarországra, megfelelő jogi keretek között bizonyíthatja ártatlanságát" - érvel Zuroff.

Zenati jelenleg visszautasítja a vádat, míg korábban családja próbálkozott azzal, hogy a férfi túl idős már ahhoz, hogy más országnak kiadhassák. "Ha nem vonjuk felelősségre Zentait csak azért, mert már 84 éves, a lehető legrosszabb üzenetet fogalmazzuk meg. Az, hogy valaki megmenekült az igazságszolgáltatás elől, nem azt jelenti, hogy csökkent bűnösségének mértéke" - véli Zuroff.