Géza
-12 °C
-4 °C

Csúszik Zentai kiadatási tárgyalása

2006.02.09. 16:12
A háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly (Charles Zentai) fia újabb, az ügyhöz kapcsolódó adatokat nyújtott be. Az ausztrál bíróság több mint egy hónappal elhalasztotta azt a tárgyalást, ami magyarországi kiadatásáról döntött volna.

A vád szerint a 84 éves Zentai, aki a második világháború alatt a magyar hadseregben szolgált, 1944 novemberében meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert. A gyilkosságot követően a holttestet a Dunába dobták. A magyar hatóságok 2004 decemberében kérték Zentai kiadatását, erről a perthi bíróságnak kellett volna táergyalnia február 13-án. Zentai fia azonban új adatokkal fordult az ausztrál hatóságokhoz, így a tárgyalást több mint egy hónappal elhalasztották, jelentette az ausztrál ABC Online.

Zentai fia, Ernie Steiner elmondta: "egy negatív bírói döntés a börtönbe juttathatja édesapámat, arra azonban nem kaptunk lehetőséget, hogy betekintsünk a vádat alátámasztó dokumentumokba".

Zentai két katonatársa, Mader és Nagy a háború után azt állította, hogy hárman ölték meg a zsidó fiatalembert. Vallomásuk segítette a hatóságokat abban, hogy meg tudják fogalmazni a Zentai elleni vádat.

Hirtelen fordulat

Ernie Steiner viszont most azt állítja, olyan bizonyítékok kerültek a kezébe, melyek szerint Zentai nem volt jelen a bűncselekmény elkövetésének helyszínén. Steiner a közelmúltban véletlenül bukkant rá két tanúra, akik azt állítják, hogy a gyilkosság napján látták Balázs Péter holttestét. Az üggyel kapcsolatban két nevet említettek: Madert és Nagyot, Zentait azonban nem.

Steiner egyik frissen beszerzett dokumentumában, egy Nagytól származó idézet szerepel, melyben azt állítja, azért tett vallomást, mert megígérték neki, hogy utána újra találkozhat családjával. Steiner szerint egy ilyen körülmények között tett vallomás megbízhatatlan. A két tanún túl Steiner egy harmadikat is említ, aki szintén nem hozta összefüggésbe Zentait Balázs Péter meggyilkolásával.

Zentai kiadatásáról a végleges döntést Chris Ellison igazságügy-miniszter fogja meghozni.

Magyarország tavaly márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Zentai ellen, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat. Zentai nyomára az Utolsó Esély műveletben bukkantak rá a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai.