Ágnes
-1 °C
2 °C

Letartóztatták Charles Zentait

2005.07.08. 11:59
Kapcsolódók (13)
Elfogató parancsot adott ki a feltételezett náci bűnös ügyében az ausztrál igazságügyi minisztérium. Zentait perth-i otthonában tartóztatták le pénteken. Be kellett szolgáltatnia útlevelét, és legfeljebb ötvenezer dollár óvadék ellenében engedik ki.

Letartóztatták a háborús bűncselekmények miatt körözött Zentai Károlyt pénteken, a magyar kiadatási kérelem alapján Ausztráliában. A kínzással, és egy zsidó fiatalember megkínzásával vádolt, 86 éves férfit lakóhelyén, Perth-ben tartóztatták le. Zentait a perth-i bíróságra vitték helyi idő szerint délután, ahol kiadatási kihallgatáson vett részt, adta hírül az ausztrál Abc.net.

A bíróságon kötelezték, hogy szolgáltassa be útlevelét, és ötvenezer dolláros óvadékösszeget állapítottak meg a számára. Zentai ügyvédje közölte, megtámadja a kiadatási kérelmet.

Chris Ellison ausztrál igazságügyi miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy pénteken adták ki az elfogató parancsot Zentai ellen. Figyelmeztetett, hogy a kiadatási eljárás még nem ért véget, és sokáig eltarthat.

Zentai Magyarországnak való kiadatása egy későbbi bírói döntéstől függ, amelyet az igazságügyi miniszter fog megerősíteni. Ausztrália még soha nem adott ki háborús bűnöst: 2000-ben ugyan helyt adtak egy kérelemnek, de a gyanúsított időközben, 88 éves korában meghalt.

Kínzással és gyilkossággal vádolják

Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember, Balázs Péter meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

A náci háborús bűnöket elkövetők után kutató Wiesenthal Központ bukkant Zentai nyomára 2005 elején; akkor a férfi még azt mondta, kész hazatérni Magyarországra, hogy bizonyítsa ártatlanságát. A magyar katonai ügyészség azonban nyomozni kezdett ellene, és megalapozottnak találta a gyanút. A Fővárosi Bíróság, amelynek továbbították az ügyet, az ügyészséghez hasonlóan javasolta, hogy kezdjék meg Zentai ügyében a kiadatási procedúrát.

A magyar Igazságügyi Minisztérium hetekig nem árulta el, hogy kérvényezte-e Zentai kiadatását az ausztrál államtól hivatalosan, így a közvélemény Ausztráliából származó, nem hivatalos infromcáiókból értesült erről. Charles Zentai ügyén ezután az ausztrál igazságügyi tárca ült hónapokig, bár gyorsított eljárást ígértek.

Korábban egy ausztrál lap ötven évvel ezelőtti bizonyítékkal állt elő, amely véleményük szerint igazolja, hogy a Zentait ért vádak megalapozottak. Az előkerült állampolgársági kérelem Zentai aláírásával azt támasztja alá, hogy a férfi Budapesten volt, amikor a neki felrótt gyilkosságot elkövették. A volt katona családja ugyanis azt állította, hogy ő 1944. november 7-én, egy nappal a gyilkosság időpontja előtt távozott a nácik megszállta Budapestről.