Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A kormánypárt nyerte az azerbajdzsáni választásokat

2005.11.06. 18:59
Az előzetes eredmények szerint a kormánypárt nyerte Azerbajdzsánban a vasárnapi parlamenti választásokat. A feltételezett választási csalásokról ellentmondó hírek érkeznek.

A kormánypárt nyerte Azerbajdzsánban a vasárnapi parlamenti választáson a képviselői helyek több mint felét - közölte a Központi Választási Bizottság. A bizottság hétfő reggeli közlése szerint a szavazatok 50 százalékának feldolgozása után az Ilham Aliyev államfő vezette Új Azerbajdzsán nevű párt 64 képviselői helyet szerzett a 125 fős Milli Majlisban (parlament).

Az ellenzék csalásról beszél

Az előzetes adatok szerint az ellenzéki pártok jóval lemaradtak a kormánypárt mögött. A legerősebb ellenzéki pártszövetség, az Azadliq (Szabadság) csak öt képviselőt tudott a törvényhozásba juttatni, közel negyven képviselői helyet független jelöltek nyertek el, akik közül néhányan szintén a kormányt támogatják. Az új képviselők között van Mehriban Aliyeva, az elnök felesége is.

Mazakhir Panakhov, a Központi Választási Bizottság elnöke hétfőn korábban azt közölte, hogy a "választás demokratikusan zajlott". Pakhanov szerint a bizottság eddig 71 panaszt kapott, amelyeket komolyan meg kell vizsgálni. Ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy 20 választókerületben meg kellene semmisíteni az eredményeket.

Mazakhir Panakhov szerint 50 panasz a Consulting Group nevű amerikai cég által végzett exit-pollra vonatkozik, ugyanis néhány szavazókörzetben az ellenzékhez tartozó kérdezőbiztosok kérdezték ki a szavazófülkéből távozókat.

Az Azadliq azonban tömeges választási csalásokra hivatkozva a választások semmisnek nyilvánítására szólított fel. A pártszövetséghez tartozó Nemzeti Front vezetője, Ali Keremli szerint a választásokat tömegesen elcsalták, így keddtől a választások semmissé nyilvánításáért békés harcba kezdenek. A Müsavat (Egyenlőség) nevű ellenzéki párt vezetője, Isa Gambar szerint "az ellenzés totális csalást várt, és ez is történt".

Alacsony részvétel

Panakh Guseynov, az Azadlik kampányfőnöke szerint az ellenzéki koalíció 5947 visszaélést számlált össze. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy a csalásokat központilag előre eltervezték. "Rémálommal ért fel ez a választás, teljes családok hiányoztak a névjegyzékből" - nyilatkozta Dunia Abdullaieva, egy azeri civilszervezet által delegált választási megfigyelő. A választási bizottság hivatalos közlése szerint azonban "a választópolgárok aktívak voltak, és semmilyen súlyos szabálytalanság nem történt".

Az EMC azerbajdzsán civil szervezet, amelynek 2000 megfigyelője kísérte országszerte figyelemmel a voksolást, szintén tapasztalt törvénysértéseket, ugyanakkor egyik vezetője, Khafiz Gassanov úgy ítélte meg, hogy "nem volt annyi szabálytalanság, mint a 2003. évi elnökválasztás idején.

Anar Mammadli, a választásokat felügyelő független központ vezetője szerint ugyanakkor több olyan szavazóurnát találtak, amelyek már a voksolás kezdete előtt tele voltak szavazólapokkal. A CNN helyszíni tudósításában ezzel szemben inkább teljesen üres, az alacsony részvételről tanúskodó urnákat lehetett látni.

Az olajban gazdag volt szovjet tagköztársaságban még sohasem tartottak olyan választásokat, amelyek megfeleltek volna a demokratikus mércének. A mostani választások előtt az azeri hatalom több ellenzéki vezetőt is letartóztatott. Egyes hírek szerint Azerbajdzsánban az ukrajnai és a grúziai forradalmak megismétlésére készültek, ezt azonban az Index a grúz és az ukrán forradalom megszervezésében tevékeny részt vállaló forrásai cáfolták. Mint mondták, Azerbajdzsánban közel sem szervezett eléggé az ellenzék.

Korrupt tisztviselők, megosztott ellenzék

A parlamenti választás eredményhirdetésével új szakasz kezdődik az azerbajdzsáni hatalmi harcban, tüntetések vagy letartóztatások sorozatával - jegyezte meg egy orosz lap hétfőn, de egyben úgy vélte, hogy Ilham Aliyev elnök csírájában elfojtott egy színes forradalmat.

Aliyev megfosztotta az esetleges forradalmat a pénztől, vezértől, s a tisztaság imázsától is, rámutatva, hogy nem éppen feddhetetlen emberek finanszírozták - magyarázta a Kommerszant.

A liberális lap szerint az azeri elnök számára a néhai apja környezetéből örökölt korrupt tisztségviselők legalább akkora fenyegetést jelentettek, mint a megosztott ellenzék. Az olajforrás Azerbajdzsán stabilitásának megőrzésében érdekelt Nyugat régóta tanácsolta ezek eltávolítását a fiatal elnöknek, de ő várta az alkalmas pillanatot.

Ez akkor jött el, amikor az emigrációban élő Rasul Guliyev volt parlamenti elnök élére állt a jövendő forradalomnak, s a korrupt vezetők a pénzelése mellett döntöttek, tudván, hogy a jelenlegi rendszerben napjaik meg vannak számlálva.

Ekkor Aliyev kettős csapással válaszolt: nem engedte haza Guliyevet, és letartóztatta az "árulókat". Ezeket államcsíny szövésével vádolták meg, ami nem áll túlságosan távol az igazságtól, hiszen a narancsszínű forradalmak, bármennyire nemes célok is vezéreljék őket, mégiscsak alkotmányon kívüli rendszerváltásra irányulnak - ismerte el a Kommerszant.