Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

27 év után feltámadt a Police 07

2013.04.01. 22:30 Módosítva: 2013-04-02 00:20:08
Újradizájnolt táblával, Skála és Úttörőstadion nélkül, térfigyelő kamerákkal jelent meg a szocializmus legnépszerűbb nyomozós társasjátéka, a Police 07. A Novoplast 86-ban tudatosan másolta le a Scotland Yardot, de a művészeti igazgató szerint később rendezték a licenszjogokat és a 150 ezer eladott példánnyal játékipari rekordot állítottak fel. De vajon régen a Police 07 is jobb volt? Nosztalgikus húsvéti összehasonlító teszt.

Scotland Yard

London-tematikájú nyomozós játékok már a 70-es évek óta léteztek. A 78-as Interpolban például négy turistának kellett kiokoskodni, melyikük lopta ki titokban a brit koronaékszereket a Towerből, a 82-es Scotland Yardban pedig az állatkerttől a wesminsteri apátságig rohangálva kellett a nyomozóknak kirakni egy körözött szuperbűnöző fantomképét. 1983-ban a korszak egyik legnagyobb játékipari óriása, a német Ravensburger összekombinálta a két típust: London térképén kellett megtalálni Anglia legveszedelmesebb gengszterét, a láthatatlanul mozgó Mr. X-et.

A Scotland Yard egy pofátlanul egyszerű ötlettel újította meg a fix pályás, kockadobálós játékok rendszerét. A játéktábla számmal ellátott mezőit különböző színű taxi-, busz-, metró- és hajóútvonalakkal lettek összekötve. A Mr. X-et alakító játékos csak néhány alkalommal mutatta meg, épp hol áll a bábujával, a játékidő nagyobbik részében elég volt felírnia magának az érintett mezőket és megmutatni, milyen járművet használt.

A nyomozóknak ezekből az információkból kellett kisakkozniuk, melyik útvonalon halad épp a körözött bűnözőzseni, és meg kellett szervezniük a bekerítését. Az akcióra azonban csak korlátozott mennyiségű busz- és metrójegyet valamint taxikupont használhattak el, ráadásul azokat is Mr. X-nek kellett adniuk, aki így egy idő után kifogyhatatlan készlettel rendelkezett. Ráadásul a nyomozók megtévesztése érdekében kétszer duplán is léphetett, és maximum ötször meg sem kellett neveznie az éppen használt járművet.

Ezzel a láthatatlanul mozgós ötlettel a Scotland Yard 1983-ban elnyerte Európa legrangosabb társasjátékos díját, a németországi Spiel des Jahre-címet. A játékrendszer pedig annyira népszerűnek bizonyult, hogy a Ravensburger több folytatást is kiadott hozzá. 1999-ben például N.Y. Chase címmel jelent meg az amerikai változat, ahol a nyomozóknak már Manhattam utcáin kellett elkapnia Mr. X-et, a 20 éves évfordulóig eladott 4 millió példányt pedig egy újradizájnolt londoni verzióval ünnepelte meg a cég (ehhez már egy sapkát is adtak, hogy a nyomozók ne láthassák, Mr. X épp melyik részét nézi a táblának).

A Ravesnburger 2009-ben Mister X címmel egy olyan térképvariációt is kiadott, amin Európában kellett megtalálni az autóval, repülővel, vonattal és hajóval menekülő szuperbűnözőt. Ilyen verzió azonban már 1987 óta létezett a konkurenciánál: a brit társasjátékgyárnál, a lapozgatós könyveket író Steve Jackson-Ian Livingstone páros tulajdonában lévő Games Workshopnál megjelent Fury of Draculában Mr. X maga Drakula gróf volt, akit nem volt elég elkapni Európa valamelyik nagyvárosában, le is kellett győzni egy kemény harcban. Ráadásul a főellenfél itt nemcsak brutális képességeket kapott, de minden útba ejtett mezőre lerakhatott egy-egy csapdát, cigánytábort vagy vámpír szolgát (a magyarul Drakula dühe címmel kiadott játékról itt írtunk részletesen).

Scotland Yard

A "Kapd el a láthatatlan gonoszt!"-játékok ősatyja idén 30 éves, de már túlhaladt rajta az idő. A klónjai (Police 07, Drakula dühe) sokkal jobbak.
Kiadás éve: 1983
Játékosok száma: 3-6 fő, de ketten is játszható
Hány éves kortól: 8+
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: csak ha kifejezetten Londonban akarunk kergetőzni
Magyar szabálykönyv: nincs, de ugyanaz, mint a Police 07-é
 

Ára: kb. 5000-8000 forint | Hol kapható itthon?

Police 07

A Scotland Yard elképesztő népszerűségnek örvendett a 80-as években - de természetesen csak a Vasfüggönyön túl. Egy-két élelmes magyar üzletember (aki jellemzően Bécsben vagy Németországban ismerkedett meg a nyugati családok kedvenc játékaival) viszont rájött, hogy van élet a Gazdálkodj okosan!-on, a Ki nevet a végén?-en és a sakkon túl is. Így született meg többek között a Rizikó hazai klónja, a Bumeráng-sziget, a Cluedót másoló Nyomozz velünk! és a Scotland Yard magyar átirata, a Police 07, amiben London helyett Budapesten kellett elkapni a láthatatlanul mozgó bűnözőfejedelmet, a Doktor Faktorra átkeresztelt Mr. X-et.

A Police 07 a Novoplast Szövetkezet egyik első és máig legnépszerűbb társasjátéka volt. Szinte nem is volt olyan gyerek a 80-as években, aki ne játszott volna vele legalább egyszer valamelyik osztálytársánál. Kerényi János Vilmos szerint, aki 1984 és 1989 között volt a Novoplast Szövetkezet művészeti igazgatója, 4 év alatt 150 ezer példány fogyott el a Police 07-ből. "Ez akkoriban nagyon nagy szó volt, mert ezekben az években a Ki nevet a végén?-ből például csak 5000-et tudott eladni a Skála és a Triál. Az Ezüst-tó kincséből is 50-60 ezer példány fogyott el" - idézte fel a Novoplast sikerkorszakát Kerényi, aki mindkét kultikus társasjáték elkészítésében grafikai tervezőként vett részt, de ő találta ki a cég jól ismert pecsétes logóját is.

"Több százszor végigjátszottunk egy-egy játékot, mielőtt piacra dobtuk. Vitáztunk a szabályokon, amíg megfőtt az ebéd, pont olyanok voltunk, mint a gyerekek" - emlékezett vissza a 80-as évek játékdizájnereinek mindennapjaira Kerényi János. Bár a magyar Scotland Yard a színes fejű, átlátszó testű bábuktól kezdve a járműtokenekig mindent szolgaian lemásolt, a szabályok tényleg családbarátabbak lettek az eredeti változatnál. A műkincsrablásban utazó Doktor Faktornak például az angol Mr. X-szel ellentétben már a játék legelején meg kellett mutatnia, hol van, és nem ötször, hanem csak kétszer használhatott dupla utazásra jogosító tikettet.

Bár a Police 07 a Scotland Yard kalózkiadványaként indult, utólag a Novoplast rendezni tudta a licenszjogokat. Sőt, Kerényi János emlékei szerint a cég kifejezetten jól jött ki az illegális másolásból: "A Ravensburger emberei természetesen a Vasfüggönyön túli társasjátékpiacot is figyelték, és azonnal megkeresték a Novoplast-vezetőséget. De nem is a játékuk lenyúlását sérelmezték, hanem főleg amiatt írtak, hogy néhány ponton elégedetlenek a technikai kivitelezéssel. Utólag megadták nekünk a licenszengedélyt, sőt, a következő években több társasjátékot is a Novoplasttal gyártattak le bérmunkában, amiket aztán végül nem nálunk, hanem a nyugati országokban értékesítettek."

A Novoplast elképesztő üzleti sikereket produkált a 80-as évek második felében. A Police 07 kimagasló eladási adatainak köszönhetően az akkor már egy éve árult, majd újra kiadott Holiday mellé 1986-ra elkészülhetett az Ide a szfinxet és a Csillagok háborúja, majd a Pannónia Filmstúdióval kötött licenszszerződéssel a mozikban vetített Macskafogó társasjáték verzióját is kihozták. 1987-ben Novoplast a korszak legnagyobb áruházláncával, a Skálával közösen dobta piacra a Skála Rallyt, 1988-ban pedig megjelent az Ezüst-tó kincse, a mára már kultikussá vált aranyrögökkel. Kerényi szerint a sikerük titka első sorban az volt, hogy direkt olyan játékokat terveztek, amikkel a szülők is szívesen leültek játszani, nem csak a gyerekek.

A hazai hiánygazdaságban tátongó piaci rést betámadó Novoplast komoly összegeket fordított a marketingre. A játékboltokban külön dizájnpultja volt a cég társasjátékainak, és a novoplastosok rendszeresen ellenőrizték, hogy a Merlin-figurájuk mellé más cégek társasjátékait is bepakolják-e a trehányabb eladók. "Karácsonykor az esti híradó előtti, legdrágább műsorsávban vásároltunk reklámidőt, gyereknapon a Fővárosi Nagycirkuszba szerveztünk családi programokkal egybekötött termékbemutató show-t" - idézte fel Kerényi János a rendszerváltás előestéjéig tartó daliás időket, amikor még a Disney magyarországi képviselőivel is majdnem megegyeztek néhány közös társasjátékprojektben, ha nem lett volna olyan irgalmatlanul drága Miki egér és Donald kacsa licenszdíja. A Novoplast sírját végül a C64-esek és az első PC-k ásták meg: "Ahogy a számítógépek kezdtek egyre jobban elterjedni az országban, fokozatosan kiszorult családok életéből a társasjáték."

Police 07

A 80-as évek legnépszerűbb magyar társasjátéka, ahol a titokban mozgó Mr. X a British Museum és a Hyde Park helyett a Skála Metró Áruházban és az Úttörőstadionban bujkál az Interpol ügynökei elől.
Kiadás éve: 1986
Játékosok száma: 3-6 fő, de ketten is játszható
Hány éves kortól: 9-99
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: családdal vagy retrórajongókkal bármikor
Magyar szabálykönyv: a dobozhoz mellékelve, de a netről is letölthető
 

Ára: kb. 3000-6000 forint | Hol kapható itthon?

Police 07 - Reloaded

A Police 07-re és az Ezüst-tó kincsére a mai napig úgy emlékszik vissza a 30-as, 40-es korosztály, mint a legjobb társasok, amiknél csak a cég másik két játéka, a Harc Európáért és a Bumeráng-sziget volt jobb. Utóbbi kettő azonban nem a Novoplast Szövetkezet terméke, hanem a konkurens ÁSZ Budapest Kisszövetkezet Műanyag és Játék Szakcsoporté (más néven: Vincze Imre és a Pancserek), és csak egyetlen közös jellemzőjük van: ma már mindkét cég társasjátékai beszerezhetetlenek. A pincéből, padlásról előkerült, gyakran penészfoltos és hiányos példányokat viszont 10-20 ezer forintos horror áron kínálják a nosztalgiázóknak a netes aukciókan.

Ebből lett elege a Retro Games Kft. alapítójának, Orbán Ferencnek, aki Cserna Péterrel karöltve többéves utánajárást követően tavaly tudta megszerezni a Police 07 jogait egy modern váltzathoz. Tegyük hozzá rögtön: a Police 07 - Reloaded egy szerelemprojekt, a készítők nulla társasjátékipari tapasztalattal vágtak bele a kiadásba. "Eredetileg a gyerekeinknek szerettünk volna társasjátékot venni karácsonykor, de nem találtunk semmi olyat, ami visszahozta volna a régi Novoplast-játékok hangulatát - mesélt a Retro Games vezetője a cégalapítás prózai okáról. - Ezért döntöttünk úgy, hogy kiadjuk újra a Police 07-et."

Ez a játék ugyan már egyszer megjelent Police 107 címmel, de az akkori kiadó, a Hungarotoys ugyanúgy felszámolás alá került, mint a Novoplast. A 107-ben egyébként csak annyit változtattak az eredeti szabályokhoz képest a semmiféle joggal nem rendelkező készítők, hogy a metrót helikopterre cserélték. Az új változat a Retro Games piacfelmérő tesztterméke lett, amivel azt próbálják feltérképezni, majdnem 30 évvel az eredeti Novoplast-játék kiadása után, mennyire életképes a hazai viszonyok között egy 150 000 helyett csak 2000 példányban megjelenő, Budapest tematikájú nyomozós játék.

A rendszerváltás szele azért a Police 07 Budapestjét is elérte. Az új kiadásban több radikális változtatás is történt az 1986-os állapotokhoz képest: 196 mezőről 150-re csökkent a játéktér, és eltűntek az olyan jellegzetesen szocialista épületek, mint az Úttörőstadion, a Nyugati téri Skála Metró Áruház vagy a budai oldalon éktelenkedő gyártelep. Az új térképen már nincsenek olyan lehangoló helyszínek, mint a Farkasréti temető, a Józsefvárosi pályaudvar vagy a leégett Budapest Sportcsarnok, Puskás Ferenc Stadionként szerepel a Népstadion, a lóversenypálya helyén pedig az Aréna Pláza betonkockája díszeleg. Amit szerencsére nem neveznek így a készítők.

A Retro Games marketingstratégiája ugyanis az, hogy a Budapest 07 - Reloaded épületei közé csak azok a cégek kerülnek be névvel, akiknek belvárosi telephelyük van, és egy nagyjából 10 ezer forintos felárért egyedi játéktáblát rendelnek tőlük, mondjuk évvégi ajándékként a dolgozóiknak. A mi tesztjátékunkban így az Index Flórián téri székháza mellett bujkált Doktor Faktor, bár ha Újpestről nem költözünk át az óbudai dohánygyárba, a Police 07-térkép szélére se fértünk volna fel:

Az új változat sikeresen visszahozza a nagy előd hangulatát. A kisebb pálya és az új szabályok (a térfigyelő kamerás mezők, ahol Doktor Faktornak kötelező megmutatnia magát, vagy a változó nehézségi szint, ahol a játékosok maguk dönthetik el, hogy a 3., 8., 13., 18. és 24. kör helyett mikor fedik fel a doktor hollétét) sokkal pörgősebbé és gyerekbarátabbá teszik a játékmenetet. A jóleső nosztalgia és a drót foxi maxis-traubisodás retrófeeling viszont sajnos nem mindig tört ránk.

A dizájn a 80-as évek helyett inkább a 90-es évek csúnyácska számítógépes grafikáit idézi, és az elnagyolt épületek (a hidakat kivéve) sokszor semmivel sem szebbek annál, mint mikor 1999-ben az osztálytársam az ipari formatervezésre kitalált AutoCAD program gyűrűivel próbált porcukorral megszórt fánkot rajzolni. És bár az eredeti Police 07 lehetetlen szögekben álló házakkal röhögte ki a perspektivikus látásmódot, az új verzió térben megdöntött városképe sem lett sokkal jobb. A térkép alján tenyérnyi helyek vannak az egyes állomások között, míg Pest északi részén olyan közel kerültek egymáshoz az utcák, hogy ha tényleg így nézne ki a főváros, nem is kellene ide a 4-es metró. Reméljük, a Retro Games következő társasjátéka szebb lesz.

Police 07 - Reloaded

A régi kiadásénál lényegesen kisebb Budapest-térképpel és rondább dizájnnal támadt fel a 80-as évek kultjátéka. A térfigyelő kamera és az egyedi játéktábla viszont jó ötlet, és a retrófaktor is kellemesen magas.
Kiadás éve: 2012
Játékosok száma: 3-6 fő, de ketten is játszható
Hány éves kortól: 9-99
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 3/5
Újrajátszhatóság: családdal, fanatikus Novoplast-rajongókkal bármikor
Magyar szabálykönyv: a dobozhoz mellékelve
 

Ára: 7999 forint | Hol kapható itthon?