Capa emlékérmet és bélyeget is kapott

2013.10.16. 13:47
Robert Capa világhírű magyar származású fotós születésének 100. évfordulója alkalmából bélyeget és emlékérmet adtak ki és több kiállítást rendeztek. A Nemzeti Múzeumban és a metróban is az ő képeivel találkozhatunk.

Emlékérmét és bélyeget bocsátottak ki Robert Capa világhírű magyar származású fotós születésének 100. évfordulója alkalmából. Az érmét és a bélyeget szerdán mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeumban. A fotós emléke előtt a Magyar Nemzeti Bank 5000 forint címletű arany emlékérmével, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyeggel tiszteleg.

A bélyegképeken Robert Capa Woman gathering a bundle of hay on a collective farm (Szénát gyűjtő nő egy kolhozban) című, 1947-ben Ukrajnában készült fotója, a borítékrajzon az 1948-ban készült, Budapest című fotó látható az International Center of Photography - Magnum Photos gyűjteményéből.

Az emlékérme előlapjának szélén a Magyarország felirat olvasható, a középmezőben a verési szám, a verdejel, egy filmtekercs kockáját ábrázoló motívumban az értékjelzés és a forint felirat olvasható, alul pedig Illyés Antal tervezőművész mesterjegye látható. Az érme hátlapjának jobb felső szélén a Robert Capa felirat, középen a fotóst fényképezés közben, katonai uniformisban és rohamsisakban ábrázoló mellkép látható. A mellképtől balra Szabó György tervezőművész mesterjegye olvasható.

A több mint kilencszáz darabból álló Capa-mestersorozatot őrző Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Csorba László elmondta, hogy Capa olyan képek alkotója, amelyek részei az emberiség vizuális örökségének. Felidézte, hogy az ifjúságát Magyarországon töltő Capa haditudósítóként készített képei révén lett világhírű.

Capa képei mindenhol a városban

Budapesten több kiállítással is megemlékeznek a magyar származású fotósról, az egyik a Robert Capa - A játékos című a Magyar Nemzeti Múzeumban. A több mint 160 fotót felvonultató tárlat azt szeretné megmutatni, ki is volt Robert Capa. A látogatók általa és róla készített fotók és korhű installációk segítségével megismerhetik Capát "mint emigránst, fotóriportert, haditudósítót, játékost és hőst".

De nemcsak a múzeumban, hanem a metróban is találkozhatunk Capa képeivel. A Metró Galéria programjának célja, hogy a budapesti utazóközönség százezreihez is közelebb hozza a páratlan életművet. A rendhagyó kiállítást szeptemberben nyitották meg a hármas metró Határ úti állomásán és november 10-ig lehet megnézni a kettes és hármas metró szerelvényein.