Jenő
-3 °C
6 °C

Murdoch pénzt követel a Facebooktól és Google-tól a hiteles tartalmakért

2018.01.23. 06:56 Módosítva: 2018-01-23 07:02:41

Rupert Murdoch amerikai médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google tulajdonosait, hogy fizessenek a tekintélyes sajgóorgánumoknak a tőlük átvett hitelt érdemlő és minőségi tartalmakért.

A hajóbalesete miatt otthon lábadozó Murdoch azt írta: nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései a lényeges dolgok, hanem az, hogy megosszák a minőségi tartalmakból származó bevételeiket a cikkeket eredetileg közlő sajtóorgánumok kiadóival. Emlékeztetett rá, hogy ezt a modellt a kábelszolgáltatók már alkalmazzák. Rupert Murdoch szerint e pénzügyi kompenzálásnak nem lenne nagy hatása a Facebook profitjára, viszont kedvező hatással lenne a tömegtájékoztatásra és egészében az újságírói szakmára, írja az MTI.

A Facebook még októberben jelentette be, hogy esetleg fizetős szolgáltatást vezet be: a platformján megjelenő cikkekhez való hozzáférésért a felhasználóknak fizetniük kell, s a Facebook majd e befolyó összegből fizeti a tartalmak utáni honoráriumot a médiatulajdonosoknak. Hasonló értelmű bejelentést tett a Google is. A Facebook pénteken közzétette: a hamis hírek ellen meghirdetett küzdelme jegyében közvetlenül a felhasználóihoz fordul majd, hogy fejtsék ki véleményüket egy-egy sajtóorgánum megbízhatóságáról és általában a fellelhető információs forrásokról. 

A The Timest és a Wall Street Journalt, illetve a Sky News és a Fox News hírtelevíziót birtokló Rupert Murdoch azonban kevesli ezeket a korrekciós intézkedéseket. Ezek szerinte sem kereskedelmileg, sem társadalmilag, sem pedig az újságírás szempontjából nem megfelelőek. A médiatulajdonos a professzionális újságírás társadalmi értékességének elismerésére szólította fel a két közösségi médium vezetőit. Az ausztrál születésű, amerikai állampolgár Murdoch aggodalmát fejezte ki a közösségi média átláthatóságának komoly hiánya miatt is, bár szerinte Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa komoly ember.

Samidh Chakrabarti, a Facebook civil kapcsolatokért felelős vezetője azt közölte: hangoztatta: az internet a hamis hírek miatt károkat okozhat még egy jól működő demokráciában is. Elemzők szerint ezzel ismét megerősítette azt, amit Zuckerberg még január elején ismert el: a 2016-os amerikai elnökválasztás évében a Facebook alábecsülte saját szerepét az álhírek népszerűsítésében, és nem időben és nem hatékonyan lépett fel ellenük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?