Márk
12 °C
26 °C

Meghalt Kerényi Imre

2018.08.11. 13:24 Módosítva: 2018.08.11. 15:34

Meghalt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész, közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel. A közleményük szerint hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében, családja körében hunyt el Kerényi Imre. Azt írták, hogy Kerényi Imrét, aki mindvégig aktívan dolgozott, a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti.

Kerényi Imre 1943. szeptember 28-án született Csopakon. 1966-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett színházrendezői diplomát. 1966-tól a Madách Színház rendezőjeként dolgozott, majd a szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője, a Népszínház és 1983-tól 1989-ig a Nemzeti Színház rendezője volt. 1968 óta a Színház-és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1989 és 2004 között a Madách Színház igazgatója és művészeti vezetője volt. Ő rendezte az István, a király című rockopera első színpadi változatát.

RDA 1337
Fotó: Ránki Dániel / Index

Munkásságát több díjjal ismerték el: Jászai Mari-díj (1977), érdemes művész (1981), Magyar Művészetért Díj (1988). 2002-ben Kossuth-díjat kapott.

Politikai pályafutását az MSZMP-ben kezdte a rendszerváltás előtt. 1988 és 1992 között a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja volt, beválasztották a párt országos választmányába is. 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választásokon. A kilencvenes évek elején az akkor ellenzéki Demokratikus Charta rendezvényeinek egyik gyakori szónoka volt.

Kerényi a második Orbán-kormány megalakulása, 2010 óta volt miniszterelnöki megbízott. Az ő feladata volt az alaptörvény népszerűsítése – például az alaptörvény asztalának intézménye –, a díszkiadás is hozzá köthető. A negyedik Orbán-kormányban miniszterelnöki megbízottként "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok elvégzése" volt a feladata.

Kerényi nevéhez a NER több grandiózus kormányzati kötődésű kultúrpolitikai víziója fűződik. Még 2014 elején álmodta meg a Magyar Krónika című kormányzati magazin elindítását, amelyhez száz szerzőt kért fel némileg patetikus és később elhíresült szófordulatokat tartalmazó levélben (kinyílott a pitypang, megírom).

Ő volt az is, aki kitalálta és elindította a Nemzeti Könyvtárat azoknak, „akik nem mindenben fogadják el a még mindig uralkodó balliberális irodalmi kánont”. Erre több százmillió forintos állami támogatást kapott. A könyvtárprogram ennek ellenére nem járt sikerrel – még a kormányközeli Századvég is arra jutott, hogy az nem tett jót a kormánynak –, nem meglepő, hogy a kormányzati kultúrkampfban jelenleg is a könyvpiac és az irodalom van leginkább össztűz alatt. Volt olyan beszéde is, ami arról (is) szólt, hogy a színészképzés jogát elvenné a színművészeti főiskolától, akár ellenegyetemet is indítana.

Idén januárban olyan nyári gyerektábort talált ki, amely a jelenlegi politikai elit gyermekeit visszavinné az antik világba. Ezt már 2018 nyarán el is akarta indítani, de tavaszra kiderült, legkorábban 2019 nyarán lehet belőle valami.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!