A veszprémi színház és az MTI is bevédte Marton Lászlót

2019.01.30. 10:44

"Mindenki hordoz sebeket, és mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni" – mondta a Marton László-ügy kapcsán Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a Kultura.hu vasárnap közölt interjújában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális portálja többek között arról kérdezte a veszprémi színház igazgatóját, hogyan reagált a város arra, hogy a szexuális bűncselekményekkel vádolt rendező náluk dolgozhat először a zaklatási botrány után.

Egy-két kérdést kaptam csupán, hogy jól átgondoltam-e a döntésem. Azok az emberek, akik fontosak számomra – illetve a fenntartó, a városvezetés is – támogatásukról biztosítottak. Ahogyan egyre előrébb haladunk a próbafolyamatban és együtt dolgozunk az előadáson, még inkább megerősödik bennem az érzés, hogy minden szempontból jó döntést hoztam, és emberileg is azt gondolom, hogy nem tehettünk másképp

– válaszolta a portál kérdésére Oberfrank.

Mint ismert, Marton László két darabot is rendez a veszprémi színháznak: Márai Sándor Hallgatni akartam című darabját január 27-én, múlt vasárnap mutatták be, a Tartuffe bemutatója pedig február 8-án, jövő pénteken lesz.

A színházigazgató hozzátette: "Az internet világa, a mai durvuló hangnem sok embert ránt le felelőtlenül a pokolba, bárki bárkit kíméletlenül tönkre tehet, ezért fokozott a felelősségünk abban is, hogy megtaláljuk a másikat, kezet nyújtsunk, és fölemeljük egymást. Mindenki hordoz sebeket, és mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni."

A közmédia is bevédi Martont

Az interjút hétfőn szúrta ki és szemlézte a Magyar Narancs, másnap pedig Demeter Márta, Kunhalmi Ágnes, Szél Bernadett, Bangóné Borbély Ildikó, Szabó Tímea és több más ellenzéki képviselőnő közös nyilatkozatot adott ki Marton veszprémi rendezései miatt.

Mélységesen elítéljük, hogy a szexuális zaklatással vádolt Marton László a Fidesz jóváhagyásával újra rendezhet a veszprémi színházban. Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban. Ha ma nem teszünk semmit, akkor 10, 20, 30 év múlva kiderülő gyomorszorító történetek és kibeszéletlen traumák fognak ismét rávilágítani arra, hogy nem cselekedtünk, amikor kellett volna. Hogy nem védtük meg a szexuális zaklatás áldozatait, hogy nem álltunk ki azokért, akik egyedül sokszor beszélni sem mernek az őket ért megrázkódtatásokról.

A DK sajtóosztálya kedd este újabb közleményben jelezte, hogy az MTI Marton László személyiségi jogainak védelmére hivatkozva megtagadta a szöveg közzétételét. Az állami hírügynökség idén már visszadobta a DK és a Jobbik ügyészséget szapuló, valamint az LMP melegeket védő közleményét is.

Az Index tavaly februárban írt arról, hogy szexuális zaklatási botránya után hamarosan újra rendezői munkát kap Marton László, akiről Sárosdi Lilla színésznő mondta el, hogy húsz évvel ezelőtt a rendező és egy barátja orális szexre akarták kényszeríteni egy autóban. Később összesen tíz nő jelentette ki: Marton őket is zaklatta, a saját előadásai nézése közben egy zárt szobában orális szexre kényszerítette őket, vagy az előadás alatt a lábuk közé nyúlt.

Oberfrank Pál már tavaly februárban úgy nyilatkozott: "Marton László osztályfőnököm és mesterem volt. Évek óta tervezzük veszprémi bemutatkozását. Számtalan, ma is nagy sikerrel játszott rendezése után a jövő évadban átadja nagyszerű szakmai tudását a Veszprémi Petőfi Színház társulatának és közönségének. (...) Örömmel várjuk a 2018/19-es évadunk bemutatójára a csodálatos, értő magyar színházi közönséget."  • Hírek
  • Hitelkártya