Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMSercli és sör még sosem került ilyen előkelő környezetbe
További Kultúr cikkek
- Ez volt a tíz legjobb film 2024-ben a magyarok szerint
- Nehéztüzérséget is bevetnek az idei előszilveszteri műsorban
- Ennyit keresett az első Deadpool rendezője, sokkolta az összeg
- 36 év után visszatért Salman Rushdie műve az indiai könyvesboltokba
- Van egy ország, ahol az emberek boldogok azért, mert oda születtek
Meglepő lesz az idén május 16. és 19. között megrendezett Gourmet Fesztivál alaptémája: bár az eseményen Magyarország és a világ legjobb éttermei, borászatai és cukrászdái mutatkoznak be, az egyik vezérfonalat a
sercli
fogja jelenteni, a paprika és a sör mellett. Ami azért nem azt jelenti, hogy kenyérmaradékra kell számítani: „a szervezők is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat; a sercli többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként, és lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe” – írja a fesztivál sajtóközleménye.
A hazai séfek és borászok, a budapesti és vidéki éttermek standjai csak egy részét képezik majd a fesztiválnak, de érkeznek vendégek a környező országokból, Oroszországból és Koreából is, és jön két Michelin-csillagos séf is.
Külön jelentkezni kell az egyik legizgalmasabbnak tartott osztrák séf, a stájer és a görög konyhát keverő, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou vacsorájára, de bemutatkozik itthon a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. Szöulból a szintén Michelin-csillagos Lee Jong Kuk hoz autentikus koreai ebédet több mint tíz évig érlelt osztriga- és szójaszószaival.
A külön regisztráció nélkül elérhető gasztroszínpadon nemcsak ők „lépnek fel”, de eljön Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, Max Stiegl is, akinek az a védjegye, hogy minden belsőséget felhasznál az állatokból a pazarlás elkerülése érdekében. Rajtuk kívül ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina is, az idén saját éttermükkel (Stand25) is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.
A paprika egy új, bográcsos helyszínen is megjelenik, ahol a halászlé és a csülökpörkölt mellett olyan csülkös pacal is készül majd, amelyet az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám főz.
A teljes program a fesztivál honlapján olvasható. A tavalyi fesztiválról itt írtunk:
Ne maradjon le semmiről!