Zamárdiban készítik az év legjobb strandételét
További Kultúr cikkek
-
A magyarok nem a legjobbak benne, de a kánikula csak rontott a helyzeten
- Meghalt Slash nevelt lánya
- Farkas Dénes: Vidnyánszky Attillának nem volt erőssége a darabválasztás
- Nem csak a nap aranylik a hegytetőn: íme a Csúcssör, a túrázók kedvenc itala
- Felpörgött a STRAND Fesztivál, az utolsó hónapra nagy meglepetéssel készülnek
A Zamárdiban található Tiki Beach Bisztró Kovászos uborka-levese lett az Év Strandétele az idén már ötödször megrendezett versenyen – írja az egyik szervező, a We Love Balaton. Idén annyira erős volt a kínálat, hogy nemcsak egy győztest hirdettek, hanem három dobogós helyezettet, és még az év felfedezettjét is megtalálták.
![Kovászosuborka-leves Zamárdiból](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2904/29042/290425/29042543_23ae56fd1cbe9163d784b4a8b81f733e_wm.jpg)
A zamárdi Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levese 1490 forintba kerül, és a zsűri szerint újszerű megközelítéssel készül, de azért is hozták ki első helyre, hogy kifejezzék, milyen jó ötlet a nyári kánikulában hideg leveseket is felszolgálni a strandokon.
A második helyezett a Balatonmáriafürdőn lévő Port Burger marhaszegyes ciabattája lett, amelyet órákig füstölnek, és amely balatonfenyvesi Angus-marhából készül, cheddarral és mustárszósszal adják 1690 forintért.
A harmadik helyezett a balatonlellei Málna Büfé Tex-Mex salátája lett, amelyben friss kevert salátát kevernek savanyított zöldségekkel, rajta grillezett csirkemellcsíkokkal, baconnel, kukoricával és málnával, valamint a 15-20 összetevőből álló házi dresszinggel. A saláta 1950 forintba kerül.
Az Év Felfedezettje a keszthelyi Pinyó Büfé lett, amelyet a huszonéves tulajdonospár a nagypapától örökölt meg, és most felújították az étlapját, többek között hortobágyi palacsintával, erdei gyümölcslevessel és lecsóval.
Az Év Strandétele versenyen a zsűri a következő szempontok alapján válogat:
- az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon,
- gyorsan és büfékben is elkészíthető,
- akár elvitelre is alkalmas,
- szerepel a vendéglátóhely étlapján.
A zsűri tagjai között volt a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta), valamint három újságíró: Kalas Györgyi, egykori kollégánk, aki jelenleg a a Street Kitchen gasztronómiai újságírója, Sümegi Noémi (Magyar Konyha) és Tucsni László (We Love Balaton). A hatodik zsűritag Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.
A legjobb strandétel tavaly egy gofriba oltott tócsni lett a balatonfenyvesi A Konyhámból.
A 2017-es győztes a keszthelyi Paletta Pulled Ponty nevű étele lett.
2016-ban a kecskesajtos Big Mekk nyert a balatonboglári Palettától.
2015-ben a fövenyesi Kalóz Harcsa & Krumpli nevű fogása nyert.
Ne maradjon le semmiről!