A Fortepan amerikai kistestvére Iowából indult

2019.10.03. 13:36

„Meséltem róla néhány barátomnak, és eléggé el voltak ájulva tőle”– mondta a 81 éves Shirley Dean, amikor meglátta saját, harminc évvel ezelőtt készült fotóját többszörösére nagyítva az amerikai kisváros, Cedar Falls egyik épületén. Mindez nem jöhetett volna létre a legnagyobb, szabadon használható és folyamatosan bővülő magyar nyelvű online fotóarchívum, a Fortepan nélkül, melynek huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékából származó anyagából az Indexen is hetente válogatunk.

Bettina Fabos, az Észak-Iowai Egyetem tanára Budapesten volt ösztöndíjas, amikor megismerkedett az akkor még csak három éve létező Fortepannal. Az Egyesült Államokba visszatérve 2015-ben elindította a magyar fotóarchívum első, ráadásul tengeren túli testvéroldalát Fortepan Iowa néven. Az iowai privátfotósok 19. és 20. századi képei a helyi élet személyes, szeszélyes, költői, fontos vagy éppen véletlenül művészi pillanatait mutatják be. A jelenleg ötezer fotóból álló digitális gyűjteménybe itt lapozhat bele, az állomány azonban a várakozások szerint néhány héten belül négyszeresére nő.

Shirley Dean harminc évvel ezelőtt készült fotója az amerikai kisváros, Cedar Falls egyik épületén
Shirley Dean harminc évvel ezelőtt készült fotója az amerikai kisváros, Cedar Falls egyik épületén
Fotó: Isaac Campbell / FORTEPAN IOWA

Shirley Dean 1950-es szülinapos képe csak egy abból a többszáz fotóból, amit Bettina Fabos és fortepanos csapata a helyi idősek otthonában gyűjtött. Legújabb tervük az, hogy szkennelő állomásokat helyeznek el több környékbeli könyvtárban, így a látogatók digitalizálhatják saját családi fotóikat. A képek a website-on és a házfalakon kívül a helyi történeteket a nemzeti történelem sodrába helyező utazó előadássorozatban is fontos szerepet kapnak majd.

Az iowai fortepanosok a fotógyűjtéssel és az óriásfotókkal a privát fotóik fontosságát akarják tudatosítani. „A legtöbb ember nem tartja különlegesnek a saját képeit, azt gondolják, hogy csak foglalják a helyet. Pedig a hétköznapi emberek fotói mögött sok lélek és érzés van – és nagyszerű történetek”– mondta a projektről hírt adó media.com -nak az ötletadó Isaac Campbell.

Iowa mellett már egy másik amerikai államban, Minnesotában, illetve Dániában, Máltán és Indiában is születőben van egy Fortepan-testvér. A 2019-ben hétezer, többségében erdélyi témájú fotóval létrejött romániai Azopan Fotóarchívumról mi is írtunk.