A járványra hivatkozva több milliárd forintot oszt szét a kormány a kultúrszférában

2020.06.11. 10:14

Gulyás Gergely a június 4-i kormányinfón bejelentette, a kormány egy több milliárd forintos kultúratámogató csomaggal próbálja enyhíteni azokat a gazdasági károkat, amiket a koronavírus-járvány a kultúrszférában okozott. A Magyar Közlönyben pedig azóta meg is jelent a vonatkozó kormányhatározat, amiben tételesen szerepel, hogy milyen intézményeket és programokat mekkora összeggel támogatnak. 

A támogatottak között számos olyan intézménnyel találkozhatunk, melyek vezetői tagjai a 2020 februárjában megalakult Nemzeti Kulturális Tanácsnak, amit azért állítottak fel a hivatalos definíció szerint, hogy

biztosítsa a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tegyen a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezze és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket.

A támogatásokat két részre bontották:

  • van egy 1400 milliós összeg, ami tulajdonképpen intézményi támogatás;
  • illetve egy 3708 milliós összeg, amit az intézmények által képviselt területek szerint osztanak szét.

Ugyan a válságot valószínűleg a kisebb múzeumok, gyűjtemények sínylik meg jobban, az 1400 milliós támogatásból a legnagyobb összeget, 400 millió forintot a Szépművészeti Múzeum kapja, Magyar Nemzeti Múzeumnak pedig 300 millió forint jut. Ugyanekkora támogatásban részesül egyébként a Magyar Állami Operaház, míg a Hagyományok Házának 250 millió, a Zeneakadémiának pedig 150 millió jut.

A második összegből a legnagyobb részt, 1000 millió forintot a Nemzeti Filmintézet, pontosan annak színészeket és színházakat támogató pályázati alapja kapná, 533 millióval segítenének a magyar operaéleten, 400 millió forinttal kompenzálnák azt az árbevétel-kiesést, amit a járvány miatt a szabadúszó művészek és kulturális mikrovállalkozások szenvedtek el, de ugyanekkora összeg illeti meg a közművelődési technikusok alapját is.

Mint közvetítő vagy mint kedvezményezett a Petőfi Irodalmi Múzeum is többször feltűnik a felsorolásban, rajtuk keresztül egyrészt a könyvszakmát, illetve a könnyűzenei szektort támogatnák, ezek a tételek összeadva 350 millió forintra rúgnak. Vannak persze kisebb összegű támogatások is, 15 millió forintot ítéltek oda például a Kassai Lovasíjász Iskolának. Az itt oktatott módszer ugye 2012 óta része szellemi kulturális örökségnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként már májusban jelezte, hogy egymilliárd forintot csoportosítottak át független művészek megsegítésére, és a pályázatokat nemzetstratégiai intézmények, szervezetek bonyolítják majd le, amelyek saját hatáskörben döntenek a támogatásokról is.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!