új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Terítéken a főbb kategóriák, a cikkben a lista, csak klikkelni kell és szavazni. Ebből legalább kiderül, hogy az Index olvasói mire vagy kire szavaznának. Hajnalban pedig majd összevetjük a díjazottak listájával.

  • Papíron természetesen az Oscar-gálákra is vonatkozik egy bizonyos dress code, ami az átadó esetében a formális öltözetet takarja. A férfiaknál ez fekete öltönyt és nyakkendőt jelent, míg a nőknél nagyestélyit. 

    Az évek során azonban egyre lazultak a szabályok, a férfiak sokkal gyakrabban viselnek színes ruhát, például sötétkék és tengerészkék zakót. A hölgyek is bátran játszadoznak a ruhák hosszával, sőt néha már ők is zakóban és nadrágban jelennek meg a vörös szőnyegen. 

    Ha a leírtak alapján nem tudnánk elképzelni, hogyan fest egy „oszkáros″ öltözék, íme egy válogatás a legjobb és a legrosszabb ruhákból.

  • Nagy pánik lett úrrá 2000-ben az Akadémián, mert három nappal a díjkiosztó előtt eltűntek az Oscar-szobrocskák. Az utolsó pillanatban egy hajléktalan találta meg őket a szemétben három kivételével, neki hálából két tiszteletjegyet adtak a gálára. A hajléktalan meg is jelent, a közönség állva ünnepelte, arról viszont nem tudni, mi lett az illető sorsa a későbbiekben.

    Egy szobor értéke 2008 körül 500 dollár körül volt, de egy konkrét sztár szobrocskája dollár százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta előírja, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el. Korábban persze már rengeteg régebbi szobrot eladtak különböző árveréseken.

  • Az Oscar-gálák a filmünnepély elmaradhatatlan eseményei. Igazi gasztronómiai orgiának számít. Az ételekről az utóbbi negyed évszázadban egy osztrák séf, Wolfgang Puck gondosodott. Ez idén is így van, csak éppen dobozokban szállítja a finomságokat. Degusztátor rovatunkban erről írt Vajda Pierre. Most mindenki belekóstolhat...

      

  • Összeállítottunk egy kis szájbarágót, vagyis ebben a cikkben csupa olyan kérdésre adunk választ, ami biztosan az eszünkbe jut az Oscar-díjátadóról. Vagy nem jut az eszünkbe, de most jó olvasni róla.

  • Az Index kulturális rovatának tagjai élőben figyelik a 93. Oscar-díj-átadó eseményeit, és percről percre bejegyzésekkel jelentkeznek minden olyan hírrel és témával, amely valamilyen módon kapcsolódik az Oscar-díjhoz. 

    Töltsék velünk a hajnalt, a későn ébredők pedig hétfőn olvassák, nézzék vissza az eseményeket itt az Indexen!