Új szenátust választ az SZFE

2021.05.03. 20:39

Az SZFE vezetése kész minden olyan hallgatói fórummal egyeztetni, amely nyitott az egyetem jövőjével kapcsolatos párbeszédre − közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az intézmény szerint a párbeszéd lehetőséget ad, hogy az egyetem új szenátus megválasztásával „kiteljesítse a korábbi vezetése által megtépázott autonómiát”.

Az egyetem vezetése üdvözli a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) válaszait az új szenátus megválasztásáról.

Örömmel fogadtuk, hogy a HÖK hajlandó a párbeszédre és javaslatokat fogalmazott meg a szenátusi választással kapcsolatban

− írták, hozzátéve: bíznak benne, hogy a jövőben is közösen folytathatják a 156 éves múlttal rendelkező SZFE megújítását.

Az egyetem vezetősége múlt héten küldte meg a szenátus megválasztásával kapcsolatos dokumentumokat véleményezésre a HÖK-nek. Az SZFE vezetősége többek között javasolta

  • a szenátus hatásköreinek kibővítését,
  • a hallgatói képviselet létszámának megnövelését,
  • a HÖK elnökének alanyi jogon történő szenátorrá válását,
  • a lemondott szenátus által az egyetemi autonómiában okozott károk gyors helyreállítását.

A HÖK a megadott határidőig vissza is küldte észrevételeit.

Az előző szenátus tavalyi összehangolt lemondásával megkísérelte ellehetetleníteni az egyetem autonóm működését, a megszervezett blokáddal pedig megakadályozták, hogy a jogszerűen felállt új vezetés időben elkezdhesse feltárni az egyetem gazdálkodási, pénzügyi, oktatásszervezési és adminisztratív működésének immár napvilágot látott súlyos hiányosságait − jelezte közleményében az SZFE.