Magyar és román művészek közösen tiltakoztak Erdélyben

2021.05.22. 09:08

Utcai performansszal és villámcsődülettel tiltakoztak Nagyváradon és Szatmárnémetiben pénteken este román és magyar művészek a Bihar megyei tanács terve ellen, amely egyetlen közös intézménybe vonná össze a nagyváradi román és magyar színházakat, továbbá felmondaná a művészek határozatlan idejű munkaszerződését.

Május elején került nyilvánosságra Ilie Bolojan önkormányzati vezető terve, amely a többi között megszüntetné a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia repertoárjellegét és projektintézményekké tenné őket. A színházban van bábtársulat és néptáncegyüttes is, így lényegében hét társulatot egyesítenének. A terv úgy került nyilvánosságra, hogy Ilie Bolojan egy találkozón ismertette a román színház művészeivel elképzeléseit. A volt nagyváradi polgármester által vezetett megyei önkormányzat a tavalyi választások óta már több jelentős költségcsökkentő intézkedést hajtott végre, a Várad és a Familia kulturális folyóiratokat például a Bihar megyei könyvtárba olvasztotta be.

Nagyváradon a Maszol beszámolója szerint nem voltak hangzatos beszédek, ehelyett inkább szívhez szólóan csendültek fel az Anatevka dallamai az összevonástól fenyegetett Nagyváradi Állami Filharmónia zenészeinek hangszerein. A Hegedűs a háztetőn című musical mind a Szigligeti Társulat, mind a Iosif Vulcan Társulat repertoárján szerepelt, a szeretett otthon elhagyásáról szóló dal szövege pedig meglehetősen áthallásos, hiszen a társulatok tagjainak és a zenészeknek a sorsa is hasonlóan bizonytalan. 

Az előadás után Ioana Dragoș Gajdó és Sebestyén Hunor színművészek olvasták fel a művészek ötpontos követelését, amelyek mind a tervezett átalakítások ellen szólnak. Íme a petíció:

  1. INTEGRITÁS – Nem akarjuk a szerződések egyoldalú megváltoztatását, módosítását. Ez az eljárás megfosztja a munkavállalót kiérdemelt jogaitól, a biztonságérzettől, a jövőképtől és veszélyezteti a társulatok integritását. 
  2. ÖNRENDELKEZÉS – Nem akarjuk a kulturális intézmények összevonását. Továbbra is önállóan szeretnénk gazdálkodni a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, saját művészi hitvallásunk szellemében. Meggyőződésünk, hogy az önálló intézményi működés a minőség és a sokszínűség garanciája.
  3. ÁLLANDÓ TÁRSULAT – Nem akarjuk a befogadó- és/vagy projektalapú színházat, mert ez az állandó társulatok megszűnését vonná maga után és kiszolgáltatná az művészetet a szórakoztatóipari szempontoknak. 
  4. MÉLTÓSÁG – Kérjük a kultúra és a kulturális dolgozók méltóságának tiszteletben tartását, és visszautasítunk minden olyan döntést, ami akár a politikai hatalomnak, akár a szakszerűtlenségnek kiszolgáltatja a művészi alkotást.
  5. KÖZÖNSÉG – Hisszük, hogy Bihar megye román és magyar lakosságának alanyi joga van saját kulturális intézményeihez. Meggyőződésünk, hogy az összevonás káros hatással lenne a kulturális szokásokra, szegényebbé tenné a közönséget és csökkentené a régió vonzerejét.

Szatmárnémetiben az Északi Színház magyar nyelvű Harag György és román nyelvű Andrei Raicu társulata tartott villámcsődületet, ezzel fejezve ki tiltakozását a bihari önkormányzati terv ellen.

A döntés a 120 éves hagyománnyal rendelkező nagyváradi magyar színház önálló létét veszélyezteti 

– fogalmazták meg.

A nagyváradi művészek mellett egyébként kiállt a szakma is, velük egy időben többek között a szatmári magyar és román társulat, a temesvári magyar színház, a kolozsvári állami magyar színház, az udvarhelyi színház és a gyergyószentmiklósi színház is szolidaritási akciót hirdetett.